Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

KLM en Schiphol-debutant Etihad halen banden verder aan - Etihad vanaf 15 mei op route Amsterdam-Abu Dhabi'


Zakenreisnieuws.nl 14 - 15 Jan.13

SCHIPHOL - KLM haalt de banden met Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten verder aan. Dat kondigden James Hogan en Peter Hartman, de CEO's van respectievelijk Etihad en KLM, dinsdag aan op Schiphol. Etihad gaat op 15 mei van start met een dagelijkse vlucht van Schiphol naar Abu Dhabi. KLM breidt vanaf de zomer het aantal vluchten op die route uit naar een dagelijkse lijndienst.

Dankzij de nieuwe lijndienst kunnen KLM en Etihad vanaf half mei twee dagelijkse vluchten aanbieden tussen Amsterdam en Abu Dhabi. De Etihad-vlucht draagt ook de KL-vluchtcode. Op de luchthaven van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten kunnen passagiers overstappen op Etihad-vluchten naar onder meer Sri Lanka, Pakistan en Australië.

KLM en Etihad breiden ook hun eind 2012 gestarte codeshare-overeenkomst uit. KLM plaatst haar KL-vlucht-code op dertien extra Etihad-routes, naar onder meer Bagdad, Dhaka, Hyderabad, Kathmandu, Chennai en de Seychellen. Etihad plaatst op haar beurt de EY-vluchtcode op KLM-lijndiensten naar twaalf extra Europese bestemmingen plus het Canadese Toronto.

Etihad zet op de route Amsterdam-Abu Dhabi vanaf 15 mei een Airbus A330-200 in met 262 stoelen. KLM gebruikt op die route hetzelfde vliegtuigtype, maar met een capaciteit van 243 passagiers. Volgens KLM-topman Peter Hartman zijn de vluchten van KLM naar Abu Dhabi "erg succesvol". Op dit moment vliegt KLM vijf keer per week op deze route.

“Het is goed nieuws voor KLM, de luchthaven van Schiphol en Nederland dat Etihad Airways met zijn eigen dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en Abu Dhabi begint", zegt Hartman. "Door het uitbreiden van onze codeshare-overeenkomst smeden we nog steviger banden tussen beide steden.”

Amsterdam wordt de zeventiende Europese bestemming voor Etihad Airways, dat onder andere al op Brussel, Parijs en Düsseldorf vliegt. Etihad is na Emirates de tweede luchtvaartmaatschappij uit de VAE die Amsterdam aan het routenetwerk toevoegt. Emirates vliegt dagelijks naar Dubai met een Airbus A380.

Van onze redactie

14 Jan. 2013

Etihad vanaf 15 mei op route Amsterdam-Abu Dhabi'

SCHIPHOL - Etihad Airways heeft plannen om nog dit voorjaar passagiersvluchten te starten vanaf Schiphol. De luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft slots aangevraagd voor een dagelijkse lijndienst naar Abu Dhabi, met als startdatum 15 mei. Op de route zal een Airbus A330-200 met 262 stoelen worden ingezet, zo is op te maken uit informatie van Stichting Airport Coordination Netherlands.

Een woordvoerster van Etihad kon vorige week overigens nog niet bevestigen dat de Etihad daadwerkelijk vanaf Schiphol gaat vliegen. De aangevraagde slots zijn evenmin een garantie dat de route opgestart zal worden. Maar tekenen dat Etihad de Nederlandse markt wil betreden zijn er al langer. Eind vorig jaar was de maatschappij al op zoek naar personeel voor een nieuw te openen Nederlands kantoor, maar een officiële aankondiging van de plannen is er nog niet.

Etihad werkt sinds het najaar van 2012 nauw samen met Air France-KLM. Op dit moment biedt Etihad via de eigen website al op codehare-basis vluchten aan op de route Amsterdam-Abu Dhabi, die worden uitgevoerd door KLM. Het ligt voor de hand dat Etihad en KLM hun samenwerking gaan intensiveren. Ook KLM-partner Garuda werkt samen met Etihad. Vluchten tussen Amsterdam en Jakarta maken sinds kort een tussenstop in Abu Dhabi, in plaats van Dubai.

Etihad Airways is al sterk vertegenwoordigd in de Benelux en het westen van Duitsland. Al jarenlang onderhoudt de maatschappij lijndienstvluchten vanaf Brussel, en sinds ruim een jaar vliegt maakt ook Düsseldorf deel uit van het routenetwerk van Etihad. De Duitse luchthaven is een belangrijke hub van Air Berlin, waarin de Arabische maatschappij een aandeel van dertig procent bezit.

Dinsdag houden Etihad en KLM een persconferentie op Schiphol. De CEO’s James Hogan (Etihad) en Peter Hartman (KLM) zullen daarbij volgens de maatschappij "enkele belangrijke aankondigingen" doen.

Van onze redactie

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl