Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Staatssecretaris Mansveld spreekt zich uit tijdens BARIN-receptie “Toekomst Nederland is internationaal”


Zakenreis.nl 23 Jan.13

De internationalisering vormt de kern van de toekomst van Nederland en de luchtvaart speelt daarbij een belangrijke rol. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gezegd tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de Board of Airlines Representatives in the Netherlands (BARIN) op 22 januari jl.

Mansveld benadrukte het belang van Schiphol voor de Nederlandse economie, gezien de 60.000 directe en 170.000 indirecte banen die de luchthaven genereert plus de internationale verbindingen die Nederland aantrekkelijk maken als vestigingsland voor buitenlandse bedrijven.

“Maar we kunnen onze sterke positie niet voor lief nemen,” aldus Mansveld in haar toespraak. “Ik denk niet alleen aan de huidige economische crisis. Andere uitdagingen doemen op, met name voor de Nederlandse luchtvaart.

Transportstromen zullen de komende jaren verschuiven naar regio’s buiten de EU. Azië en het Midden-Oosten zullen met name de hub van die internationale stromen worden. En landen hebben zeer verschillende economische groeiratio’s.

Als we onze leidende positie willen behouden, moeten we de mouwen opstropen en aan het werk gaan. Waarbij iedereen de krachten bundelt. Dat is altijd het geheim van ons succes geweest, wat niet betekent dat het altijd even gemakkelijk is.”

De drie belangrijkste kwesties die de komende maanden en jaren moeten worden opgelost, zijn volgens Mansveld het realiseren van een mondiale oplossing voor het ETS, een nieuw handhavingsysteem, zodat Schiphol maatschappelijk verantwoord kan groeien en een mondiaal ‘level playing field’. “We moeten Europese airlines beschermen tegen oneerlijke concurrentie veroorzaakt door Europese en nationale wetgeving, hoge kosten door congestie op luchthavens en toegenomen arbeidskosten.”


bron/source: www.zakenreis.nl