Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

NATM stelt voor organisatie en naam te wijzigen


ZakenreisNieuws.nl by Lolke van der Heide 25 Jan.13

LEIDEN - De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM), de belangenvereniging van managers in het bedrijfsleven die verantwoordelijk zijn voor zakelijke reizen, wil het over een andere boeg gooien. Dit zegt de huidige onbezoldigd voorzitter, Herman Huijer, in een vraaggesprek met Zakenreisnieuws.nl.

Huijer die zelf nog tot 1 april 2014 in functie zal blijven, heeft aan de 135 leden een ‘Chinees menu’ voorgelegd: ze mogen zelf op de ledenvergadering van 18 april kiezen uit drie mogelijkheden:
1. doorgaan zoals nu;
2. een managing director aanstellen onder de vlag NATM;
3. een managing director aanstellen én een nieuwe naam doorvoeren: GBTA/Netherlands.

Huijer geeft zelf duidelijk zijn voorkeuren aan. Hij vindt dat de NATM een “stap naar voren” moet zetten met de aanstelling van een managing director en een ondersteunend secretariaat. “Travel managers van grote bedrijven krijgen geen extra tijd meer om in organisaties als de onze te steken. Wij moeten het daarom hebben van vrijwilligers. Het is niet verstandig om zo door te gaan, op deze manier kun je geen goede belangenbehartiging doorvoeren.”

GBTA/Netherlands
Huijer zou ook het liefst de naam wijzigen. NATM is lid een van de oprichters van de brancheorganisatie GBTA/Europe (Global Business Travel Association). “Daarmee geef je aan dat je deel uit maakt van een mondiale beweging. Als je bij bedrijven binnenkomt is GBTA/Netherlands een beter visitekaartje dan NATM.”

Bij de NATM zijn nu veel grote en middelgrote bedrijven aangesloten. De organisatie hanteert als vuistregel voor lidmaatschap dat een bedrijf per jaar minimaal 600.000 euro aan zakenreizen moet uitgeven. Voor hele grote bedrijven is er in Nederland nog een andere organisatie voor travel management: Cortas.

De NATM bestaat in 2013 veertig jaar, een mooie aanleiding voor een koerswijziging, denkt Huijer. Op 12 maart viert de organisatie haar jubileum in het Amsterdamse Hilton Hotel, met André Kuipers en Erica Terpstra als sprekers.
bron/source: www.zakenreisnieuws.nl