Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Passagiersontwikkeling op Europese luchthavens 'alarmerend'


Zakenreisnieuwsnl 4 Feb.13

BRUSSEL - Europese luchthavens hebben in 2012 een passagiersgroei van 1,8 procent geboekt ten opzichte van 2011. Luchthavenorganisatie ACI Europe noemt deze tegenvallende groei 'alarmerend'. Binnen de Europese Unie is de passagiersgroei zelfs bijna tot stilstand gekomen, met op jaarbasis een groei van slechts 0,2 procent.

Het vliegverkeer op EU-luchthavens verkeert sinds oktober 2012 in een recessie, aldus ACI Europe. Op luchthavens in landen die niet lid zijn van de EU, zoals Turkije en Rusland, was sprake van een groei van 8,8 procent. Schiphol was met een groei van 2,6 procent nog een van de best presterende grote luchthavens.

Ook het Europese vrachtvervoer maakt moeilijke tijden door. In dat segment was in 2012 sprake van een afname van 2,8 procent. Het aantal vliegbewegingen daalde met 2,1 procent.

Oliver Jankovic, topman van ACI Europe, benadrukt nogmaals de tweedeling in de ontwikkeling van het vliegverkeer in Europa. “Sinds 2008 is het passagiersvervoer in de EU met 2,5 procent gestegen, terwijl op niet-EU luchthavens het passagiersvervoer met 38 procent toenam.”

Inkrimpen
Volgens Jankovic merkt het luchtverkeer nog niets van de stabiliserende economieën in de Eurozone. “Dit is het gevolg van zwak zakelijk vertrouwen en een recordwerkloosheid in veel landen, plus de ellende van verschillende Europese maatschappijen die moeten inkrimpen en hun capaciteit verkleinen.”

Volgens Jankovic zijn de vooruitzichten voor 2013 slecht, ondanks herstel van het vliegverkeer in Ierland en Portugal. ACI Europe rekent op een minimale groei van het passagiersvervoer van 0,5 procent. Het dieptepunt is daarmee volgens Jankovic in 2012 nog niet bereikt. "Naar alle waarschijnlijkheid zal er sprake zijn van een verdere verslechtering voordat de situatie weer verbetert."

Van onze redactie

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl