Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

KLM vraagt als eerste legacy carrier in Europa geld voor bagage


Luchtvaartnieuws.nl 13 Feb.13AMSTELVEEN - KLM gaat vanaf 22 april een toeslag vragen voor het inchecken van koffers. Dit heeft de maatschappij woensdag tegenover Luchtvaartnieuws.nl bevestigd. Wie bij het inchecken op internet bagage opgeeft betaalt vijftien euro per koffer per enkele reis. Als de bagage pas op Schiphol wordt aangemeld is het tarief dertig euro.

Het zou alleen gaan om vluchten in economy class binnen Europa. Op intercontinentale routes blijft de bagagetoeslag vooralsnog achterwege. KLM is hiermee de eerste grote luchtvaartmaatschappij in Europa die de toeslag invoert. Bij enkele Amerikaanse airlines bestaat de heffing al langere tijd, terwijl ook Europese prijsvechters als Ryanair en easyJet passagiers laten betalen voor ruimbagage. KLM-dochter Transavia hanteert sinds 2011 een systeem met toeslagen voor koffers.

KLM gaat verder strenger toezien op gewicht en afmetingen van de handbagage om te voorkomen dat passagiers te veel meenemen naar hun zitplaats. Passagiers hebben straks één mogelijkheid om onder de toeslagen uit te komen: lid worden van het frequent flyer programma Flying Blue van KLM en Air France - dit lidmaatschap is gratis.

Niet alle luchtvaartmaatschappijen maken de bagageregels strenger. Malaysian Airlines doet precies het omgekeerde: vanaf donderdag, 14 februari, mogen passagiers in economy class gratis dertig kilo bagage meenemen, in plaats van twintig kilo nu.

KLM zal woensdag rond het middaguur op een persconferentie nadere details bekend maken. Luchtvaartnieuws.nl houdt u hiervan op de hoogte.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl