Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Transavia maakt nog steeds verlies, topman Gräber vertrekt


luchtvaartnieuws.nl by Lolke van der Heide 22 Feb.13

PARIJS - Transavia heeft ook over 2012 verlies geleden. Dit blijkt uit de geconsolideerde jaarcijfers die moederbedrijf Air France-KLM vrijdag bekend heeft gemaakt in Parijs. Het was voor het eerst dat Air France-KLM in de presentatie van de jaarcijfers speciaal aandacht besteedt aan Transavia.

Het operationele verlies bedroeg een miljoen euro. Dat is wel een verbetering ten opzichte van 2011, toen nog een verlies van vijf miljoen werd geleden. De cijfers hebben betrekking op Transavia Nederland en Transavia France samen.

De omzet was vorig jaar 889 miljoen euro, een stijging van 8,9 procent ten opzicht van 2011. Topman Jean-Cyril Spinetta zei vrijdag dat Transavia France in 2012 breakeven draaide. Dit betekent dat het boekverlies geheel voor rekening komt van de Nederlandse tak.

Transavia Nederland was jarenlang een florerend bedrijf. Tot 2009 maakte het 32 jaar onafgebroken winst. Maar een uitbreidingsoperatie in Denemarken mislukte volkomen, Transavia leed verlies en topman Michiel Meijer moest opstappen.

Onder de in 2011 aangetreden topman, Bram Gräber, kroop Transavia naar eigen zeggen weer omhoog, al gaf het bedrijf weinig financiële details. Naar nu blijkt is het lek nog niet helemaal boven.

Bram Gräber vertrekt overigens per 1 juli bij Transavia. Hij krijgt een functie in de holding van Air France-KLM in Parijs. Wie hem opvolgt wilde Air France-KLM vrijdag niet zeggen.

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl