Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Mansveld: maatschappijen houden zich aan vergoeding bij vertraging


Zakenreisnieuwsnl 27 Feb.13

DEN HAAG - Nederlandse luchtvaartmaatschappijen leven de regels voor compensatie bij vertraging van reizigers goed na. Sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in oktober zijn al meer dan 10.000 claims van reizigers uitgekeerd. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) woensdag aan de Tweede Kamer.

Als de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een klacht van een reiziger bepaalt dat een luchtvaartmaatschappij ten onrechte geen vergoeding heeft betaald, gaan de bedrijven alsnog tot betaling over. Mansveld zei dat cijfers laten zien dat de maatschappijen hun beloftes om te compenseren, nakomen.

Mansvelds partij, de PvdA, zei eerder op woensdag dat passagiers vaak in de kou blijven staan als ze om compensatie wegens vertraging vragen, maar de staatssecretaris weersprak dit. Ze stemde er wel mee in luchtvaartmaatschappijen voortaan een boete op te leggen bij nalatigheid op het gebied van compensatie. Nu kan ze alleen een dwangsom opleggen, maar een boete is veel meer lik-op-stuk, vindt ze. De boete kan bovendien werken als stok achter de deur voor luchtvaartmaatschappijen, zodat ze de compensatie goed blijven afhandelen, denkt Mansveld.

Het Europese Hof heeft bepaald dat luchtvaartmaatschappijen niet hoeven uit te keren als er sprake is van buitengewone omstandigheden. Dat is echter te summier uitgelegd, vindt Mansveld. De komende weken komt er via een Europese verordening meer duidelijkheid, waarna er minder over de claims hoeft te worden gesteggeld.

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl