Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Dit zijn de populairste vliegtuigen op Schiphol


Z24.nl 2 Mar.13

Schiphol registreerde afgelopen jaar ruim 423 duizend vliegbewegingen, van pakweg 30 typen vliegtuigen. Maar het gros van de vluchten wordt uitgevoerd door een beperkt aantal modellen.

Op Schiphol was de Boeing 737-800 afgelopen jaar goed voor bijna n op de zes vliegbewegingen, in totaal 72.555 stuks. Daarmee was dit vliegtuig voor regionale vluchten en vakantiebestemmingen het meest gebruikte model op de Amsterdamse luchthaven. Niet in de laatste plaats omdat KLM er voor zichzelf en dochter Transavia meer dan 40 in gebruik heeft. De 737-800 kan 174 passagiers meenemen en heeft een maximaal bereik van 4.600 kilometer.
Bron Traffic Review 2012, Schiphol Groep; KLM

Ondanks het zwakke economische tij wist Schiphol afgelopen jaar toch groei te boeken met het totale aantal vliegbewegingen, dat uikwam op ruim 423 duizend. Met KLM als dominante gast op de thuishaven.

De groei van Schiphol zat in het lastige jaar 2012 vooral bij de passagiers, waar Schiphol een toename van ruim een miljoen liet zien tot 51 miljoen. Daarmee bleef de vierde plaats in Europa, na London Heathrow, Charles De Gaulle in Parijs en Frankfurt behouden.

Bij het vrachtvervoer noteerde Schiphol een daling van 2,6 procent naar iets minder dan 1,5 miljoen ton aan vervoerde goederen in 2012. Maar als distributiesluis voor Europa bezet Schiphol nog altijd de derde plaats, achter Frankfurt en Charles De Gaulle, zo blijkt uit deze week gepubliceerde vervoersstatistieken van Schiphol.

Schiphol: populairste vliegtuigen
Uit het vervoersoverzicht van Schiphol blijkt ook dat van de pakweg 30 modellen passagiersvliegtuigen die Schiphol aandoen, een klein aantal het leeuwendeel van de vliegbewegingen voor zijn rekening neemt. De sterke positie van KLM, dat afgelopen jaar goed was voor bijna de helft van de vliegbewegingen op Schiphol, speelt daarbij uiteraard een rol.

De acht populairste modellen tref je aan in deze slideshow van Z24: Toppers op Schiphol. Click on: Slide Show

De eerste zes modellen zijn vliegtuigen voor regionale bestemmingen, zoals steden en vakantielanden. De top vier is samen al goed voor de helft van alle vliegbewegingen op Schiphol.

Pas op de zevende en achtste plaats vind je de Boeing 747-400 en de Airbus A330-200 als zwaargewichten voor de intercontinentale routes.

De balans tussen grote concurrenten Boeing en Airbus wordt benvloed door het feit dat KLM voor de kortere afstanden geen toestellen van Airbus inzet. Maar de Europese vliegtuigbouwer weet dat op Schiphol enigszins goed te maken, doordat KLM's moederbedrijf Air France wel een frequente afnemer is van de middelgrote toestellen van Airbus, net als prijsvechter easyJet.

bron/source: www.z24.nl/z24geld/artikel_417404.z24/Dit_zijn_de_populairste_vliegtuigen_op_Schiphol.html