Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Amerikaanse economen: emissies moeten omlaag


Zakenreis.nl 15 Mar.13

Een groep belangrijke Amerikaanse economen, onder wie acht Nobelprijswinaars, hebben een brief aan president Obama geschreven over de noodzaak van een CO2-systeem voor de luchtvaart.

De EU heeft haar emissiehandelssysteem een jaar bevroren voor vluchten van en naar Europa, omdat er internationaal veel ophef over was. Obama tekende de zogeheten EU ETS Prohibition Act, die stelde dat Amerikaanse maatschappijen niet hoefden te voldoen aan de Europese klimaatwet.

De economen zeggen nu dat er een kosteneffectieve manier moet worden bedacht om lagere emissies en technologische verbeteringen te stimuleren. Zij waarschuwen dat als ICAO dit jaar niet met een mondiaal systeem komt, de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te maken zullen krijgen met een lappendeken aan internationale regels en kosten, terwijl de uitstoot blijft groeien en bijdraagt aan de klimaatverandering.

ICAO komt op 25 tot en met 27 maart a.s. samen in Montreal om over de CO2-uitstoot van de luchtvaart te praten. Wanneer er geen mondiale aanpak komt, zal de EU het emissiehandelssysteem weer instellen voor vluchten van en naar Europa.

bron/source: www.zakenreis.nl