Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Schiphol sterker met Etihad, Jet Airways en Darwin


Haarlems Dagblad 21 May 2013

SCHIPHOL - De positie van Schiphol als internationale luchthaven wordt versterkt door de komst van drie nieuwe luchtvaartmaatschappijen: Etihad, Jet Airways en Darwin. De drie versterken ook het netwerk van KLM.

,,Dat past ook in de visie die we samen met Schiphol hebben afgesproken en waar we onze handtekeningen onder hebben gezet'', stelt KLM-topman Peter Hartman. De visie wordt pas later deze maand openbaar gemaakt, maar volgens Hartman draait het vooral om het versterken van de netwerken en het faciliteren van overstappende passagiers.

Tevens is afgesproken dat voorzichtig met de capaciteit wordt omgesprongen. ,,Dat partners van KLM dus op gunstige tijden kunnen starten en landen'', waarmee Hartman doelt op de nieuwkomers. Etihad is een week geleden met een dagelijkse vlucht begonnen vanuit Abu Dhabi. Op deze manier worden de netwerken van KLM en Etihad aan elkaar geknoopt. In de afgelopen vier maanden zijn al wederzijds 10.000 passagiers op toestellen van de ander gezet. ,,Dat is gunstiger voor de werkgelegenheid en economie in Nederland dan een Emirates die alleen maar passagiers wegkaapt uit Europa en niet wil samenwerken.''

Jet Airways uit India is onlangs financieel gered door Etihad. Inmiddels is besloten dat Jet Airways niet meer op Brussel vliegt, maar op Schiphol. Het gaat overigens maar om twee vluchten per week, als tussenstop naar de VS en Canada.

Darwin Airlines uit Zwitserland gaat vanaf 2 september twee keer per dag vanaf Leipzig naar Schiphol. Tevens wordt 24 keer per week van Cambridge naar Nederland gevlogen. Schiphol is aantrekkelijk als zakenbestemming en omdat kan worden overgestapt op het netwerk van KLM en partners.bron/source: www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/metropool/article22547013.ece/Schiphol-sterker-met-Etihad-Jet-Airways-en-Darwin?lref=splist