Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Ministerraad bespreekt toekomst Schiphol


Dow Jones Nieuwsdienst by Bart Koster 31 May13

AMSTERDAM (Dow Jones)--De ministerraad bespreekt vandaag de toekomst van Schiphol naar aanleiding van het rapport 'Shared Vision' van de commissie Alders, bevestigen goed ingevoerde bronnen rond het kabinet en uit de luchtvaartwereld vrijdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

In de Alders-commissie zijn luchtvaartpartijen, landelijke en regionale overheden en omwonenden vertegenwoordigd, om over de ontwikkeling van de luchthaven en de effecten daarvan voor de omgeving te spreken.

Daarbij wordt ook gesproken over de wijze waarop de luchthaven zijn inkomsten en rendementen besteedt. De luchtvaartmaatschappijen vinden dat Schiphol zich vooral moet concentreren op investeringen in infrastructuur voor de hubfunctie van de luchthaven, zoals start- en landingsbanen en terminals, en niet in niet-luchtvaartgebonden activiteiten als winkels en hotels, of in buitenlandse luchthavens.

De discussie gaat daarbij ook over de bepaling van de luchthaventarieven voor de luchtvaartmaatschappijen, waarbij de branche-organisatie BARIN namens de luchtvaartmaatschappijen op Schiphol al jaren stelt dat de rendementen van Schiphol uit niet luchtvaartgebonden activiteiten, zoals winkelverhuur en parkeergelden, direct ten goede van de luchtvaartmaatschappijen moeten komen in de bepaling van de luchthaventarieven.

Schiphol en KLM bevelen ook aan om de capaciteit van Schiphol vooral te benutten voor de internationale hubfunctie van Air France-KLM (AF.FR) en SkyTeam partners, en vluchten die niet bijdragen aan de wereldwijde netwerkfunctie eventueel uit te plaatsen naar andere luchthavens.

Volgens de door Dow Jones geraadpleegde bronnen is het nog maar zeer de vraag of Schiphol de komende jaren EUR1 miljard zal investeren in uitbreiding van de infrastructuur en of vakantievluchten zullen worden overgeheveld naar het vliegveld van Lelystad, zoals in verschillende media wordt gesuggereerd.

Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com