Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

BARIN wil winst Schiphol afromen


Haarlems Dagblad by Frans van den Berg 31 May 2013

SCHIPHOL - De winst die Schiphol maakt op de winkels en het parkeren moet niet helemaal in de staatskas verdwijnen, maar ook worden gebruikt om de investeringen te bekostigen. Daarmee kunnen de tariefsverhogingen worden beperkt.

Die oproep doet de BARIN, de vereniging van luchtvaartmaatschappijen in Nederland. Vandaag praat het kabinet over de Shared Vision Schiphol. Vorige week meldde deze krant al dat KLM en Schiphol hun handtekening onder deze overeenkomst hadden gezet. Daarin is vastgelegd dat de luchthaven de komende jaren met een kleine A-pier wordt uitgebreid, dat de voorzieningen voor overstappende passagiers beter worden en dat vakantievluchten over enkele jaren naar Lelystad moeten.

Bij elkaar steekt Schiphol vele honderden miljoenen in de beide luchthavens. Kosten die in principe via de tarieven worden terugverdiend. ,,Wij willen dat jaarlijks honderd miljoen uit de omzet van de winkels daarvoor wordt gebruikt. Dan moet het ministerie van financiŽn maar met minder genoegen nemen. Schiphol wilde niet verder gaan dan 15 miljoen. Ik ben benieuwd wat het kabinet besluit'', stelt BARIN-voorzitter Frank Allard. ,,Het is trouwens bizarre dat wij buiten deze deal zijn gehouden. KLM is wel de grootste maatschappij, maar de andere luchtvaartmaatschappijen zijn goed voor veertig procent van de vluchten.''

Over 2012 boekte Schiphol 199 miljoen winst. Daarvan is de helft in de spaarpot voor de investeringen gedaan. Dat was eenmalig, niet structureel zoals de BARIN wil.

De deal is tot stand gekomen na bemiddeling van Hans Alders. KLM en Schiphol verschillen al jaren met elkaar van mening over het tempo waarin de luchthaven wordt uitgebreid, hoeveel ruimte de concurrentie krijgt en wat overstappende passagiers moeten betalen. Het netwerk van KLM is grotendeels afhankelijk van die overstappers. KLM is vooral boos dat Schiphol de deur wagenwijd heeft opengezet voor Emirates die dagelijks met een A380 passagiers wegkaapt.

bron/source: www.haaarlemsdagblad.nl