Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Clark: 'Emirates had ook wel met KLM kunnen samenwerken'


luchtvaartnieuws.nl by Lolke van der Heide 1 Jun.13

DUBAI - Luchtvaartnieuws sprak onlangs in Dubai twee uur lang met topman Tim Clark van de snelgroeiende Golfcarrier Emirates. In de juni-uitgave van het blad Luchtvaartnieuws verschijnt een ruime weergave van dit exclusieve interview. Enkele hoogtepunten van het gesprek kunt u de komende dagen al op Luchtvaartnieuws.nl lezen. Vandaag deel twee: 'Emirates had ook wel met KLM kunnen samenwerken'.

U werkt sinds 1985 bij Emirates. Hoe keek u in die tijd naar KLM, dat toen al op Dubai vloog?
"In 1986 was ik in Amsterdam als lid van het onderhandelingsteam uit de Verenigde Arabische Emiraten (waar Dubai deel van uit maakt, red.) om een bilateraal vliegverdrag te regelen. Ik werd ook uitgenodigd door KLM, was zeer onder de indruk en dacht: ‘Zo moeten wij Emirates ook opbouwen."

Peter Hartman van KLM zegt dat hij in Dubai niet dezelfde rechten heeft als Emirates.
"De regering van Dubai was vanaf het begin zeer genereus tegenover KLM en andere buitenlandse maatschappijen geweest en gaf hen alles wat ze wilden. Dit is een open sky regime hier. Niemand in Dubai legde hen ooit een strobreed in de weg. En dat is nog steeds zo, iedereen is hier, 140 buitenlandse carriers. Dertig jaar lang heeft KLM volledige toegang gehad tot Dubai. En toen wij in 2010 één teen in het water in Nederland staken brak de hel los bij KLM. Kom op zeg, wees redelijk!"

Wat vindt u van de code-share van KLM met Etihad uit uw buur-emiraat Abu Dhabi?
"Ik ben verbijsterd. Nog maar een paar jaar geleden waren Etihad, Emirates en Gulf Air gezamenlijk doelwit van kritiek. En ineens gaat KLM voor een code-share met Etihad. Ik respecteer hem voor wie hij is, maar Hartman is de weg kwijt."

Had u ook met KLM kunnen samenwerken?"
"Als KLM naar ons was toegekomen hadden we kunnen praten. Emirates is vier keer zo groot als Etihad."


From the Editor:
Het volledige interview met Clark wordt gepubliceerd in het kwartaalblad Luchtvaartnieuws, dat medio juni verschijnt.

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl