Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Peter Hartman: Afrika is de volgende groeimarkt


Luchtvaartnieuws.nl by Lolke van der Heide 4 Jun.13

KAAPSTAD - Scheidend topman Peter Hartman van KLM ziet in Afrika de nieuwe groeimarkt voor de luchtvaart in de komende decennia. Op de jaarvergadering van IATA, die maandag en dinsdag plaatsvindt in Kaapstad, zegt Hartman tegen Luchtvaartnieuws.nl niet alleen maar fatsoenlijk te willen zijn. “Dit continent komt eraan.”

De IATA-vergadering is de laatste die Peter Hartman meemaakt als president-directeur van KLM. Zijn opvolger Camiel Eurlings is ook in Kaapstad, waar Hartman hem inwerkt in de materie van IATA.

Hartman wijst in een interview op het grote aantal jonge mensen onder de één miljard inwoners die Afrika telt. “Dat zijn niet alleen je toekomstige passagiers maar ook je work force.” In China daarentegen, waar het aantal jeugdigen door de jarenlange eenkindpolitiek juist heel laag is, voorziet Hartman op termijn een afvlakking van de groei.

Potentie
“Wij zagen al heel vroeg de potentie hier in Afrika toen we in 1995 een aandeel kochten in Kenya Airways. Iedereen verklaarde ons toen voor gek, maar we zijn gebleven en hebben gelijk gekregen”, aldus Hartman. KLM is nog steeds de grootste aandeelhouder in Kenya Airways, met een belang van ruim 26 procent.

Is er geen sprake van veel corruptie op dit continent, waardoor de luchtvaart wordt geremd? Hartman: “Geef me een gebied in de wereld waar dat niet gebeurt. Overal heb je wel schandalen, daarin is Afrika niet de enige. Ik geloof dat het goed komt hier.”

Probleem voor KLM en haar partners in SkyTeam is wel dat Kenya Airways de enige partner op het continent is. De concurrerende Star Alliance is beter vertegenwoordigd met EgyptAir in het noorden, Ethiopian Airlines in het oosten en South African Airways in het zuiden van het continent.

Door Lolke van der Heide

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl