Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Emirates' Clark: 'Vliegen van Amsterdam naar de VS? Misschien wel'


Luchtvaartnieuws.nl by Lolke van der Heide 4 Jun.13

Clark: 'Vliegen van Amsterdam naar de VS? Misschien wel'

DUBAI - Luchtvaartnieuws sprak onlangs in Dubai twee uur lang met topman Tim Clark van de snelgroeiende Golfcarrier Emirates. In de juni-uitgave van het blad Luchtvaartnieuws verschijnt een ruime weergave van dit exclusieve interview. Enkele hoogtepunten van het gesprek kunt u nu al op Luchtvaartnieuws.nl lezen. Vandaag deel drie: 'Vliegen van Amsterdam naar de VS? misschien wel'.

De grote angst van de Europese carriers is al jaren dat Emirates vanuit Europa naar Amerika gaat vliegen, met zijn armada van A380’s en Boeing 777’s. In het verleden vloog Emirates al via Hamburg naar de VS. Dit najaar gaat de maatschappij dat opnieuw doen, met een verbinding tussen Milaan Malpensa en New York JFK.

Mag u dat doen overeenkomstig de regels?
“Wij hebben een open skies overeenkomst met de Verenigde Staten die ons toestaat te vliegen tussen Dubai en talloze steden in de VS, zo vaak we willen, met welk toestel we willen. En we mogen gebruik maken van luchthavens op de route om passagiers te lossen of te laden (vijfde vrijheid).”

Heeft u soortgelijke plannen op andere luchthavens in Europa?
“Nog niet. Maar we hebben ook een open skies met Nederland, dus we zouden in de toekomst ook van Amsterdam naar de Verenigde Staten kunnen vliegen. Of we het gaan doen weet ik nog niet.”

U heeft veel code-shares met anderen, waarom geen lidmaatschap van een alliantie?
“De allianties stammen uit de jaren tachtig en negentig, maar de tijden zijn veranderd. De low cost is een hele grote speler geworden in de luchtvaart, gelukkig. De allianties werken niet goed, leden komen en gaan. Ik geloof dat Emirates niet zou zijn wat het vandaag is als we deel hadden uitgemaakt van een alliantie.”

De emiraten hebben acht miljoen inwoners, groot genoeg voor Emirates én Etihad?
“De Verenigde Arabische Emiraten is meer dan alleen maar zand. Er zitten hier vijfduizend buitenlandse bedrijven in de vrijhandelszone, er zijn verscheidene hoofdkantoren. Van de inwoners is 85 procent buitenlander. En er zijn tien miljoen toeristen per jaar. Dus de hoeveelheid luchtverkeer die hierdoor wordt gegenereerd is enorm. Er is hier wel plaats voor tien grote maatschappijen.


bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl