Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Tyler: prijsvechters welkom bij IATA, klimaatresolutie hoogtepunt


Luchtvaartnieuws.nl by Lolke van der Heide 5 Jun.13

KAAPSTAD - Low cost carriers zijn "meer dan welkom" om zich aan te sluiten bij IATA, de brancheorganisatie van vooral 'traditionele' luchtvaartmaatschappijen. Dit zei de CEO van IATA, Tony Tyler, dinsdag na afloop van de IATA-top in Kaapstad in een gesprek met Luchtvaartnieuws.nl. "Ryanair, easyJet, Southwest Airlines, ze zijn allemaal welkom en met sommige van hen praten we ook al", aldus Tyler.

“Er zijn nu al diensten waar ook de lcc's van profiteren, zoals IATA WebLink. Ik denk dat de lcc’s meer en meer de voordelen gaan inzien om zich bij IATA aan te sluiten.”

Het “historische akkoord” over een klimaat-neutrale groei van de luchtvaart na 2020 noemt Tyler als het hoogtepunt van de IATA-vergadering dit jaar. “De industrie heeft zich verenigd in de resolutie hier over. De leden van IATA hebben een duidelijke weg aangegeven om hier samen met regeringen aan te werken. Via ICAO (de internationale burgerluchtvaartorganisatie van de VN, red.) kunnen we de fundamenten voor een duurzame luchtvaart vastleggen.”

Vanuit de hoek van Air China en Air India werd wel wat tegengesputterd over de klimaatresolutie, maar daar heeft Tyler een verklaring voor. “Uiteindelijk gaat het om besluiten die regeringen moeten nemen en niet luchtvaartmaatschappijen. En leden van ons die in staatshanden zijn zullen dit eerst terug willen koppelen naar hun regeringen.”

Tyler denkt niet dat door de resolutie de houding van het publiek ten opzichte van de luchtvaart zal veranderen. “Voor de gewone mensen is het niet zo belangrijk dat wij groener gaan vliegen, het zijn de regeringen waar we ons echt op moeten focussen.”

Ten slotte: Tony Tyler is gematigd optimistisch over de financiële vooruitzichten van de internationale luchtvaart. “Door de goede cijfers van de airlines zijn de vooruitzichten van de sector verbeterd. Voor onze leden blijft de dagelijkse strijd bestaan om het kostenniveau onder dat van de inkomsten te houden. IATA is van de leden.”

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl