Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Indiase regering stelt besluit over belang van Etihad in Jet Airways uit


Zakenreis.nl 17 Jun.13

De Indiase overheid heeft de verwachte toestemming voor de investering van Etihad in Jet Airways uitgesteld, omdat zij wil weten hoeveel zeggenschap Etihad daarvoor krijgt.

Afgelopen april zijn Jet Airways en Etihad overeengekomen dat de Golfcarrier een belang van 24 procent zal nemen in de Indiase maatschappij voor een bedrag van 380 miljoen dollar. Mochten er meer aandelen van Jet Airways worden verkocht, dan zullen die eerst aan Etihad worden aangeboden, heeft de eigenaar van Jet Airways, de Indiase zakenman Naresh Goyal, gezegd. Zelf is hij van plan 51 procent van de aandelen van Jet Airways in handen te houden.

Vorige week hebben de Indiase autoriteiten een beslissing over goedkeuring van deze transactie echter uitgesteld. Hoewel het sinds september 2012 mogelijk is voor buitenlandse maatschappijen om maximaal 49 procent van een Indiase airline te bezitten, willen de autoriteiten eerst meer details over de controle die Etihad uitoefent op het management van Jet Airways.

Jet Airways heeft ook aangekondigd Gary Toomey aan te willen stellen als CEO. Hij volgt Nikos Kardassis op, die om onbekende reden is opgestapt, nog geen twee maanden na de verkoop van 24 procent aan Etihad. De aanstelling van Toomey moet eveneens worden goedgekeurd door betrokken overheidsinstanties.

Toomey (58) is afkomstig uit AustraliŽ en was hiervoor president-directeur van de Air New Zealand Group. Ook heeft hij onder meer gewerkt voor Qantas en Australian Airlines. James Hogan, de baas van Etihad, is eveneens afkomstig uit AustraliŽ.

bron/source: www.zakenreis.nl