Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

'Groei op Eindhoven Airport betekent groei voor Schiphol'


Zakenreisnieuws.nl by Niek Vernooij 21 Jun. 2013

EINDHOVEN - De uitbreiding van het aantal vluchten op Eindhoven Airport betekent dat er meer ruimte is voor verdere groei van het vliegverkeer op Schiphol. Dat stelt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Zij was vrijdagmiddag aanwezig bij de officiële opening van de uitgebreide passagiersterminal op Eindhoven Airport.

Het regeringsbeleid is erop gericht om vakantievluchten zoveel mogelijk van Schiphol naar andere luchthavens te verplaatsen. Daarbij gaat het met name om de luchthavens Eindhoven en Lelystad. Terwijl Eindhoven Airport floreert, lijken tot nu toe niet veel maatschappijen trek te hebben in het verplaatsen van de activiteiten naar de luchthaven in Flevoland.

Maatschappijen kunnen echter niet gedwongen worden om van Schiphol naar een andere luchthaven te gaan. “De exploitanten moeten maatschappijen verleiden om naar hun luchthaven te komen. Wat betreft Eindhoven Airport lukt dat al heel goed. Kijk naar Transavia, dat hier al een basis heeft geopend”, zegt Mansveld tegenover Luchtvaartnieuws.nl.

Op Lelystad Airport moet nog veel gebeuren willen voordat er grotere verkeersvliegtuigen kunnen worden afgehandeld. Zo moet de start- en landingsbaan moet worden verlengd en ook ontbreekt het de luchthaven nog aan geschikte passagiersterminal. “We gaan daar binnenkort weer met Schiphol (de eigenaar van Lelystad Airport, red.) over praten. Ik denk zeker dat het in Lelystad ook gaat lukken, hoewel ik natuurlijk niets kan garanderen.”

Lelystad Airport kan wat betreft Mansveld aan voorbeeld nemen aan Eindhoven Airport. “Ze hebben hier alles goed voor elkaar.” Ze prijst de inspanningen van de Brabantse luchthaven op het gebied van duurzaamheid en het verminderen van CO2-uitstoot. “Er is hier sprake van groene groei”, aldus de PvdA-bewindsvrouw, die de Nederlandse luchtvaart 'goed' noemt voor de economie.

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl