Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Nieuwe top KLM, Air France en Air France-KLM


Zakenreisnieuws.nl 1 Jul. 2013

AMSTELVEEN - Maandag is de top van KLM voor het eerst bijeengekomen in de nieuwe samenstelling. President-directeur is Camiel Eurlings (39), de opvolger van Peter Hartman. Pieter Elbers is nu de operationeel directeur en plaatsvervangend president-directeur, verantwoordelijk voor passage.

Erik Varwijk is managing director en directeur vracht Air France-KLM en Martinair. Erik Swelheim is de financieel directeur. In het KLM-blad Wolkenridder staat te lezen dat over “verdere aanpassing en invulling van topfuncties binnen KLM spoedig meer informatie zal volgen.”

Ook bij Air France en de holding Air France-KLM heeft zich vanaf maandag een wisseling van de wacht voorgedaan. De voormalig financieel directeur van KLM, Frédéric Gagey is nu de hoogste baas bij Air France. Ex-topman Alexandre de Juniac van Air France is de CEO van Air France-KLM geworden.

Group Executive Council
Ook de nieuwe Group Executive Committee (GEC) onder leiding van De Juniac is een feit. De Ondernemingsraad van KLM stemde vrijdag in met de GEC en de nieuwe organisatie van de groepsstructuur van Air France-KLM. De GEC, waarin een gelijk aantal Franse en Nederlandse leden zitting heeft, is verantwoordelijk voor de strategie van de groep en vergadert tweewekelijks, afwisselend in Parijs en Amsterdam. Camiel Eurlings en Pieter Elbers hebben zitting in de GEC namens KLM.

Daarnaast kent de GEC vier andere Nederlandse leden die binnen de nieuwegroepsstructuur werken en verantwoordelijkheid dragen voor een bepaald domein. Erik Varwijk is op groepsniveau verantwoordelijk voor vracht, Wim Kooijman voor Human Resources, Bram Gräber (voormalig topman van Transavia) voor strategie passage en Pieter Bootsma in zijn rol als deputy voor de commerciële organisatie van passage. Onder verantwoordelijkheid van deze GEC-leden zullen nieuwe projectleiders worden benoemd die de plannen uitwerken.

'Nieuwe fase'
De nieuwe topman van KLM Camiel Eurlings zei maandag: ‘We staan aan het begin van een nieuwe fase. Een logische stap na de fusie in 2004 tussen Air France en KLM. De schaalgrootte die we met die fusie hebben bereikt is essentieel om in de luchtvaart sterk te kunnen opereren op internationaal niveau."

Eurlings: "De samenwerking met Air France is gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect voor elkaar. We hebben elkaar nodig. Met onze 33.000 werknemers, het KLM netwerk met meer dan 150 bestemmingen en ons trotse blauwe hart, ons merk, hebben we een belangrijke positie binnen de groep én zijn we de derde werkgever van Nederland. De kracht van de samenwerking zit in de twee hubs waarmee we aanvullend aan elkaar zijn en de hele wereld kunnen bedienen.”

Van onze redactiebron/source: www.zakenreisnieuws.nl