Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Istanbul passeert Schiphol op lijst Europese luchthavens


Luchtvaartnieuws.nl 5 Jul. 2013

BRUSSEL - Istanbul Atatürk Airport is Schiphol voorlopig gepasseerd op de lijst van grootste Europese luchthavens in 2013. Dit blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie van luchthavens, ACI Europe, donderdag bekend heeft gemaakt. Schiphol is nu nummer vijf, Istanbul nummer vier.

Via Istanbul Atatürk reisden de eerste vijf maanden van dit jaar 19.895.718 miljoen passagiers en daarmee kwam het net hoger uit dan Schiphol: 19.838.682. Op Istanbul groeide het passagiersverkeer met 20,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012; Schiphol verwerkte 2,5 procent meer passagiers.

Het is nog maar de vraag of Istanbul zijn vierde plek kan ‘vasthouden’. Eind mei ontstond in Istanbul grote politieke onrust, met demonstraties in het hart van de stad gericht tegen de regering. Deze situatie, die oversloeg naar andere Turkse steden, lijkt nog lang niet opgelost en leidde meteen tot een scherpe daling van het aantal passagiers op de luchthavens.

Grote drie
De ‘grote drie’ in Europa zijn onveranderd gebleven: nummer één is London Heathrow (27.878.945 passagiers van januari tot en met mei) gevolgd door Parijs Charles de Gaulle (23.994.717) en Frankfurt (21.731.996).

ACI Europe constateert verder dat het goed gaat met het passagiersvervoer in Europa. De organisatie geeft aan dat in mei het passagiersverkeer met 4,3 procent is gegroeid in vergelijking met dezelfde maand in 2012. Dit geldt niet voor het vrachtvervoer door de lucht, dat in mei terugliep met 1,2 procent ten opzichte van mei 2012.

in het passagiersvervoer was de toename in landen die niet tot de Europese Unie behoren het grootst: gemiddeld 10,7 procent. In lidstaten van de EU was de gemiddelde groei van het passagiersverkeer 2,8 procent. Het aantal vliegbewegingen in heel Europa daalde wel, met 1,2 procent - de groei in passagiersaantallen kwam door de inzet van grotere vliegtuigen.

Grote groeiers en verliezers
Grootste groeiers in passage waren Istanbul (+18,4 procent), Moskou Sheremetyevo (+18,3), Antalya (+14,2), Moskou Domodedovo (+13,6) en Parijs Orly (+9,7). Ook Schiphol kwam goed voor de dag in mei met een groei van 7 procent.

Grote verliezers waren er ook: Madrid Barajas zag het aantal passagiers in mei teruglopen met 14 procent. Ook de Italiaanse luchthavens verloren passagiers: Milaan Malpensa 3 procent en Rome (Fiumicino) 0,6 procent.

Van onze redactiebron/source: www.luchtvaartnieuws.nl