Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Jat Airways wordt Air Serbia, investering Etihad aanstaande


Luchtvaartnieuws.nl 5 Jul. 2013

BELGRADO - Jat Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van ServiŽ gaat zijn naam veranderen in Air Serbia. Dit heeft de Servische vice-premier Aleksandar Vucic woensdag gezegd. De bewindsman bevestigde verder eerdere berichten dat Etihad Airways een strategisch belang in de verlieslijdende Servische maatschappij zal nemen.

ďIk heb goed nieuws voor ServiŽĒ, zei Vucic. ďHet contract tussen Jat Airways en Etihad zal naar verwachting spoedig worden getekend, waarna met Air Serbia een re-branding kan plaatshebben. Een betere naam bestaat er niet, want zo zal ServiŽ overal bekendheid krijgen.Ē Het boekverlies van Jat liep in 2012 op tot 32 miljoen euro, 3 miljoen meer dan in 2011.

Serieus
Etihad, de nationale maatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten (hoofdstad Abu Dhabi), krijgt volgens het plan een belang van 49 procent in Jat/Air Serbia. Etihad is van plan dit jaar nog tussen veertig miljoen en vijftig miljoen dollar te investeren in de Servische maatschappij.

De Servische staat, nu de enige aandeelhouder, heeft toegezegd een deel van de schulden van Jat Airways af te zullen schrijven, namelijk 170 miljoen euro. Twee eerdere pogingen vanuit Belgrado om nieuw kapitaal voor Jat Airways aan te trekken mislukten de afgelopen jaren.

Maar de investering van Etihad lijkt serieus. Etihad begon op 15 juni met een lijndienst tussen Abu Dhabi en Belgrado. Jat en Etihad hebben nu code-shares op veel vluchten tussen ServiŽ en de Emiraten.

Van JAT naar Jat
JAT Yugoslav Airlines was als maatschappij van de toenmalige federale republiek JoegoslaviŽ tot eind jaren tachtig redelijk succesvol. In 1985 vervoerde JAT vijf miljoen passagiers en vloog naar vijf continenten. Maar door het uiteenvallen van JoegoslaviŽ in de jaren negentig, na een bloedige burgeroorlog, desintegreerde JAT en het Joegoslavische luchtverkeer volkomen.

De maatschappij mocht tussen 1992 en 2000 internationaal niet vliegen, als deel van de sancties die aan de Servische regering werden opgelegd door de internationale gemeenschap, wegens aanhoudende vijandigheden tegen de andere republieken die zich los wilden weken uit de Joegoslavische federatie.

In 2000 werden de sancties opgeheven. Het bedrijf veranderde drie jaar later zijn naam van JAT in Jat Airways en kon weer internationaal vliegen. Maar de grote schuldenlast drukt nog altijd zwaar op het bedrijf, dat amper een miljoen passagiers per jaar trekt. Jat Airways hoopt er nu met hulp van Etihad weer bovenop te komen.

Van onze redactie
bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl