Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Mansveld: geen actieve gesprekken over privatisering Schiphol


Luchtvaartnieuws.nl by Lolke van der Heide 11 Jul.13

SCHIPHOL - De Nederlandse regering is op dit moment niet plan luchthaven Schiphol in de etalage te zetten en naar de beurs te brengen. Dit zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld, donderdag in een gesprek met Luchtvaartnieuws.nl/Zakenreisnieuws.nl, bij het begin van de verbouwing van Schiphol.

“Wij zijn niet de enige aandeelhouder”, aldus Mansveld “en er zijn momenteel geen actieve gesprekken om Schiphol naar de beurs te brengen.” De Nederlandse staat heeft 69,8 procent van de aandelen van Schiphol, de gemeente Amsterdam 20 procent, Rotterdam 2,2 procent en Aéroports de Paris 8 procent.

Menige Europese regering kijkt in deze dagen van economische crisis naar mogelijkheden om de staatskas te vullen en een van de opties is het verkopen van het tafelzilver, zoals aandelen in luchthavens. Zo deed de Franse regering vorige maand tien procent van de aandelen in Aéroports de Paris (ADP - Charles de Gaulle, Orly en andere luchthavens) van de hand en streek 738 miljoen euro op. De Franse staat houdt wel een meerderheidsbelang. Maar ADP is, in tegenstelling tot Schiphol, wel een beursgenoteerde onderneming

Cerfontaine
Tussen 2000 en 2006 bestonden er ook vergevorderde plannen om Schiphol naar de beurs te brengen. De toenmalig CEO van Schiphol, Gerlach Cerfontaine was er een warm voorstander van en hij kreeg, in 2006, steun van minister Gerrit Zalm. Maar een jaar later maakte een nieuwe regering een eind aan de private aspiraties van Schiphol.

Cerfontaines opvolger Jos Nijhuis wil over een eventuele privatisering van zijn bedrijf weinig woorden vuil maken. “Het is niet aan de orde nu”. Staatssecretaris Mansveld rekent zich op een andere manier rijk. “Schiphol levert veel werkgelegenheid op, daar profiteren heel Nederland van mee.”

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl