Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

ACM doet onderzoek naar 'Shared Vision' van KLM en Schiphol


Luchtvaartnieuws.nl 23 Jul.13

DEN HAAG - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet onderzoek naar recente afspraken van KLM en Schiphol uit het Shared Vision-akkoord. De toezichthouder, voorheen NMa, wil weten of beide partijen zich wel aan de mededingingswet hebben gehouden. Dat maakte ACM dinsdag bekend.

Het gaat om vooraf aangekondigde bezoeken. "We willen meer informatie krijgen over de afspraken die zij in het kader van de Commissie Shared Vision hebben gemaakt", aldus een zegsman van ACM in de Telegraaf.

De ‘Commissie Shared Vision’, onder leiding van Hans Alders, werd ingesteld om de beschadigde relatie tussen KLM en de nationale luchthaven te verbeteren. KLM was van mening dat Schiphol te weinig rekening houdt met de concurrentiepositie van de luchtvaartmaatschappij en bovendien te veel geld steekt in buitenlandse projecten.

Schiphol heeft onder meer toegezegd luchtvaartmaatschappijen intensiever te betrekken bij de vaststelling van zijn tarieven. Ook mogen zij voortaan meepraten over de investeringen van de luchthaven.

ACM controleert nu of Schiphol en KLM zich bij deze aanpassingen aan de mededingingswet gehouden hebben. "Het bezoek heeft als doel feitelijk vast te stellen hoe die samenwerking concreet is vormgegeven”, aldus de ACM-woordvoerder.

Van onze redactie


bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl