Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

'Historische dag voor de Servische luchtvaart'


Luchtvaartnieuws.nl 2 Aug.13

BELGRADO - Etihad Airways uit Abu Dhabi is sinds donderdag voor 49 procent eigenaar van het Servische Jat Airways, dat voortaan door het leven zal gaan als Air Serbia. Dit hebben de twee maatschappijen in de Servische hoofdstad Belgrado bekendgemaakt.

Het ‘strategische partnerschap’ zat er al een poos aan te komen en is nu verwezenlijkt. In juni begon Etihad als opstapje al met vluchten tussen Abu Dhabi en Belgrado. In Belgrado werd donderdag gesproken over een “historische dag" voor de Servische luchtvaart. “Het is een signaal dat we breken met de oude gewoonten, maar niet met onze achtergrond”, zei Aleksandar Vučić, vice-premier van Servië, over de nieuwe investeerder en de naam.

Verlieslijdend
Jat Airways/ Air Serbia is nu een verlieslijdende staatsonderneming. Etihad, een belangrijke codesharepartner van KLM, investeert meteen veertig miljoen dollar in Air Serbia en de Servische regering fourneert een zelfde bedrag. Beide partijen komen nog eens met zestig miljoen dollar elk over de brug via leningen en andere vormen van financiering. Dit is nodig om de zieltogende luchtvaartmaatschappij er weer bovenop te helpen.

De vliegtuigen van Air Serbia krijgen een nieuw logo en nieuwe livery, met de Servische vlag en het Servische wapen erop. Air Serbia gaat code-sharen met Etihad en Air Berlin, waardoor er twaalf steden worden toegevoegd aan het nu bestaande netwerk van 33 bestemmingen.

De Boeing 737-300’s in de vloot (tien stuks) zullen op korte termijn worden vervangen door geleasede narrow bodies. Op de langere termijn wil Air Serbia nieuwe vliegtuigen bestellen.

Management
Etihad gaat de komende vijf jaar ook het management uitvoeren van Air Serbia. CEO wordt Dane Kondić, die de Australische én Servische nationaliteit heeft - topman James Hogan van Etihad is ook een Australiër.

Etihad, nog maar tien jaar oud, is de laatste jaren bezig met een ‘shopping spree’. Het kocht sinds 2011 belangen in Air Berlin (29,21 procent), Air Seychelles (veertig procent), Aer Lingus (2,987 procent) en Virgin Australia (10,5 procent). In India is een deal met Jet Airways over een belang van 24 procent dichtbij.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl