Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

VNV-voorzitter: kortgeding tegen KLM voorbarig


Luchtvaartnieuws.nl 28 Aug.13

HILVERSUM - Steven Verhagen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), noemt het kortgeding dat een KLM-piloot heeft aangespannen tegen zijn werkgever wegens chronische vergiftiging "voorbarig". Volgens Verhagen is er niet genoeg bewijs dat de ziekteverschijnselen van de Boeing 737-vlieger te wijten zijn aan TCP's in de cabinelucht, zo zegt hij op Radio 1.

De VNV dringt aan op een integraal wetenschappelijk onderzoek naar het gevaar van giftige oliedampen, ofwel TCP's. "Dat kan je niet afwentelen op n maatschappij of n overheid. Het onderzoek zou Europa-breed moeten plaatsvinden, met de luchtvaartmaatschappijen en de vliegtuigbouwers, samen met of onder toezicht van overheden." Op basis van het onderzoek zouden volgens Verhagen maatregelen genomen kunnen worden en regelgeving worden vastgesteld.

In de zaak die de KLM-gezagvoerder heeft aangespannen tegen zijn werkgever draait het volgens Verhagen om de oorzaak van de klachten. "Komt het door TCPs in de lucht of komt het wellicht door andere zaken? Op dit moment zijn er onvoldoende aanwijzingen dat TCPs op lange termijn schadelijk zijn. Maar wij vinden wel dat er onderzoek naar gedaan moet worden."

De VNV zegt de politiek al diverse malen opgeroepen te hebben om onderzoek te laten verrichten. Volgens Verhagen heeft staatssecretaris Mansveld onlangs toegezegd dat zij dat gaat doen. "Daar willen wij eerst op wachten."

Topman Steven van der Heijden van ArkeFly twijfelt er niet aan dat mensen ziek kunnen worden door het inademen van giftige oliedampen (TCP). Maandag zei Van der Heijden tegenover Luchtvaartnieuws.nl dat hij wil dat het zogeheten aerotoxisch syndroom wordt erkend als beroepsziekte. Volgens hem onstaan klachten alleen bij mensen waarbij de schadelijke stoffen in het lichaam niet worden afgebroken. Nieuw personeel wil Van der Heijden in de toekomst laten testen op gevoeligheid voor aerotoxisch sydroom.

Bekijk het interview met Steven Verhagen op www.luchtvaart.tv

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl