Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Strengere veiligheidscontrole op luchtvracht van buiten de EU


Luchgtvaartnieuws.nl 13 Sep.13

AMSTERDAM - Luchtvracht die van buiten de Europese Unie wordt ingevlogen, zal vanaf volgend jaar veel strenger gecontroleerd worden op onder meer bommen. Dat meldt de Telegraaf. Volgens importeurs zijn de nieuwe regels funest voor import van bloemen uit landen als Kenia en EthiopiŽ. Dit heeft grote consequenties voor de bloemenveiling in Aalsmeer.

De maatregelen van de Europese Commissie om extra te controleren op luchtvracht komen voort uit angst voor explosieven in het vrachtruim van vliegtuigen.

Securitas
Aangescherpte EU-regels, die op 1 juni 2014 van kracht worden, verplichten alle vliegmaatschappijen, luchthavens en exporteurs buiten Europa zich te laten certificeren. Slechts ťťn op de twintig heeft de papieren tijdig op orde, meldt Erik Gregory van Securitas .

Volgens de Securitas-vertegenwoordiger zullen met name derdewereldlanden grote financiŽle moeite hebben om aan de strengere EU-eisen te voldoen. "Dit komt doordat de ondernemers daar geen geld hebben voor aanpassingen in de vrachtloodsen en het scholen van personeel."

De EU kan luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zonder ACC3-certificering een luchtvervoersverbod opleggen. Daarbij komt dat er volgens Securitas voorlopig nog te weinig opleidingsorganisaties bevoegd zijn om vůůr 1 juni 2014 namens de IATA (International Air Transport Organisation) alle partijen te certificeren.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl