Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

EU doet water bij de ETS-wijn


Zakenreis.nl 11 Sep.13

De Europese Unie kleedt het emissiehandelssysteem (ETS) voor luchtvaartmaatschappijen flink uit onder druk van derde landen.

Het originele voorstel waarbij alle airlines die van en naar de EU vliegen hun CO2-uitstoot moeten bekostigen met certificaten, leverde flinke kritiek op van niet-EU-landen, zoals de VS, Rusland en China. Zij vonden dat de EU hun soevereiniteit aantastte met het ETS.

De EU is nu van plan om airlines alleen te belasten voor het deel van de vlucht dat in het Europese luchtruim plaats vindt en niet de gehele reis. Deze wijziging is onderdeel van een overeenkomst met ICAO, die de mogelijkheden onderzoekt van een mondiaal systeem voor de aanpak van de CO2-uitstoot van de luchtvaart. De wereldwijde ICAO-oplossing moet vanaf 2020 worden ingevoerd. De EU zal de reikwijdte van het ETS tot die tijd beperken. De ICAO-landen en het Europese Parlement moeten de deal nog goedkeuren.

Op dit moment geldt het ETS voor vluchten binnen Europa. Voor de intercontinentale diensten is de maatregel bevroren als gevolg van de internationale ophef.

bron/source: www.zakenreis.nl