Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Etihad Airways aast op belangen in meer maatschappijen


Luchtvaartnieuwsnl 24 Sep.13

KEULEN - Etihad Airways kijkt naar mogelijkheden om haar invloed te vergroten door verdere investeringen in andere luchtvaartmaatschappijen. Dat zei topman James Hogan van Etihad Airways dinsdag tijdens een congres in Keulen. Door een mix van organische groei en strategische partnerships werkt de snelgroeiende carrier uit Abu Dhabi verder aan zijn wereldwijde aanwezigheid.

“We staan open voor meer strategische samenwerkingsverbanden, op voorwaarde dat ze een meerwaarde bieden”, zei Hogan. “De investeringen die Etihad Airways doet brengen niet alleen voordelen met zich mee voor de maatschappijen zelf, maar ook voor onze passagiers en cargoklanten.”

Op dit moment is Etihad al bezig met het verwerven van een aandeel van 24 procent in het Indische Jet Airways en een aandeel van 49 procent en een managementcontract in Air Serbia. Daarnaast aast Etihad op een verhoging van het huidige aandeel in Virgin Australia van 10 naar 19,9 procent.

Etihad Airways ging in 2011 van start met het verwerven van aandelen in andere maatschappijen. Zo verkreeg het bedrijf een aandeel van 29 procent in airberlin. Daarna volgden investeringen in Air Seychelles (40 procent, inclusief een vijfjarig managementcontract), Virgin Australia en het Ierse Aer Lingus (3 procent).

Allianties
“Aandelenbelangen bieden synergievoordelen die niet bereikt kunnen worden via de traditionele luchtvaartallianties”, zei Hogan. “Zij [de allianties, red.] leggen de nadruk op het netwerk en de inkomsten. Onze samenwerkingsverbanden leveren veel bredere voordelen op voor alle betrokken partners, zoals de mogelijkheid om kosten te besparen door bepaalde middelen te delen en gezamenlijke aankopen te doen.”

De samenwerking met het Duitse airberlin is tot nu toe het meest tot wasdom gekomen. Etihad Airways heeft een codeshare-overeenkomst op 61 airberlin routes, vice versa geldt de samenwerking op 31 routes van Etihad Airways. De loyaliteitsprogramma’s Etihad Guest en airberlin Topbonus zijn geïntegreerd, hetzelfde geldt voor de reserveringssystemen.

Ook zijn de interieurs van vliegtuigen op elkaar afgestemd, en zullen beide maatschappijen vanaf 2014 gezamenlijk de nieuwe Boeing 787-9 Dreamliner introduceren. “Onze alliantie is een nieuw businessmodel voor de luchtvaartsector”, aldus Hogan.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl