Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Touroperator OAD reizen vraagt faillissement aan


Zakenreisnieuws.nl 25Jun.13

HOLTEN - OAD Reizen, een van de grootste touroperators van Nederland, is failliet. Dat heeft het bedrijf woensdag bevestigd. Het personeel van het in het Overijsselse Holten gevestigde bedrijf is woensdagmiddag ingelicht. OAD biedt onder meer vliegvakanties aan naar landen binnen en buiten Europa.

"Helaas hebben wij vandaag moeten besluiten zelf het faillissement van de OAD Groep aan te vragen. Een verschrikkelijk moeilijke beslissing, maar helaas restte ons geen andere mogelijkheid", zo meldt het bedrijf.

Er wordt gepraat over een doorstart, meldt RTV Oost. Het faillissement zou veroorzaakt zijn door betalingsproblemen. In maart kondigde OAD nog een reorganisatie aan. Toen werkten er 1450 mensen in 170 kantoren. Het familiebedrijf bestaat sinds 1924.

Volgens OAD kunnen tot nader order nieuwe boekingen, wijzigingen en annuleringen worden aangenomen. De aanbetalingen die vanaf nu worden gedaan zullen door de curator worden terugbetaald als de reis niet wordt uitgevoerd, stelt het bedrijf op haar website.

Garantiefonds
Voor betalingen die eerder hebben plaatsgevonden geldt dit echter niet. OAD: "Hoe hier verder mee om moet worden gegaan, dient nog nader te worden afgestemd met het SGR." De Stichting Garantiefonds Reisgelden, waarbij OAD als ANVR-lid is aangesloten, beschermt de vooruitbetaalde reisgelden van reizigers.

Ook voor luchtvaartmaatschappijen waar OAD zaken mee deed komt het faillissement hard aan. Airlines waar het bedrijf zaken mee deed zijn onder meer Transavia, Corendon Dutch Airlines, airberlin en KLM.

Hoofdrolspeler
Volgens de ANVR is het faillissement van OAD ook voor de reissector is een zeer gevoelige klap: “Wij verliezen een van de hoofdrolspelers in onze branche”, zegt voorzitter Frank Oostdam. “Onze eerste gedachten gaan uit naar de familie Ter Haar en de medewerkers van OAD. Voor hen is de klap enorm.”

Volgens Oostdam heeft OAD mogelijk niet snel genoeg gereageerd op veranderde marktomstandigheden. "De recent ingezette nieuwe strategie van Oad, waarbij zij hun bakens hebben verzet naar dynamic packaging naast het retailkanaal, heeft wellicht te lang op zich laten wachten."

Van onze redactie

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl