Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

EIB verstrekt 20-jarige lening aan Schiphol


DOW JONES NIEUWSDIENST by Bart Koster 27 Sep.13

AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Investerings Bank (EIB) en Schiphol Group hebben vrijdag een contact getekend voor een 20-jarige lening van EUR200 miljoen, die de luchthavenexploitant zal gebruiken voor de verbouwing van zijn passagiersterminal.

Door deze verbouwing ten bedrage van EUR350 miljoen kan Schiphol de veiligheidscontroles van passagiers verplaatsen van de vliegtuiggates naar vijf centrale controlepunten voor vertrekkende en overstappende passagiers in de terminal. De werkzaamheden moeten medio 2015 zijn afgerond.

"Daarmee kunnen we de veiligheidscontroles efficienter, sneller en comfortabeler maken, wat de passagier ten goede komt, maar ook de kosten en complexiteit van de afhandeling voor Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen verlaagt", zegt financieel directeur Els de Groot van Schiphol in een toelichting tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Bovendien brengt Schiphol zijn veiligheidsprocedures hiermee op de standaard van grote luchthavens in omringende landen, voegt zij toe.

De lening heeft een looptijd van 20 jaar, maar nadere financiele details willen partijen niet kwijt, anders dan dat de rente 'niet significant afwijkt' van de reguliere commerciele tarieven. De transactie van Schiphol met de EIB heeft de goedkeuring van minister Jeroen Dijsselbloem van Financien, die namens de staat als meerderheidsaandeelhouder van Schiphol Group fungeert.

"Het voordeel van deze lening is de lange duur, de flexibiliteit en dat die gedurende de vordering van de werkzaamheden in verschillende tranches kan worden opgenomen", aldus de CFO van de luchthavengroep.

Voor Schiphol is dit de derde EIB-lening, nadat de bank eerder heeft meegefinancierd aan de aanleg van de vijfde start- en landingsbaan en de installatie van een nieuw geautomatiseerd bagage-afhandelingssysteem.

"We kennen Schiphol als een betrouwbare partner en deze lening past in het beleid van onze bank om mee te helpen aan financiering van werkgelegenheid creerende projecten van groot belang voor de Europese infrastructuur, veiligheid en andere belangrijke publieke functies", zegt vice-president Pim van Ballekom van de EIB.

De EIB, waarvan de 28 landen van de Europese Unie de aandeelhouders zijn, heeft in de afgelopen 5 jaar bijna EUR8 miljard aan leningen verstrekt voor grote investeringsprojecten in Nederland, waaronder de aanleg van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam, de verbouwing van de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam en verbreding van de snelweg A12 bij Utrecht.

Sinds 2007 heeft de bank EUR77 miljard bijgedragen aan financiering van transportprojecten, waaronder bouwprojecten op de luchthavens van Frankfurt, Milaan, Helsinki, Dublin en Lyon.

De EIB haalt voor zijn financiering jaarlijks voor EUR70-80 miljard op uit de reguliere kapitaalmarkt, zegt Van Ballekom. Driekwart van de EIB-leningsfaciliteiten gaat naar private ondernemingen en een kwart naar publieke partijen, voegt hij toe.

Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

Dow Jones Newswires

Copyright (c) 2013 Dow Jones & Company, Inc.

bron/source: www.dowjonesnewswires.com