Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Franse verkeersleiders staken opnieuw tegen één Europees luchtruim


Luchtvaartnieuws 10 Oct.13

PARIJS - Een deel van de Franse verkeersleiders is sinds donderdagmorgen in staking tegen de eenwording van het Europese luchtruim. De Franse burgerluchtvaartautoriteit DGAC zegt dat de gevolgen tot nu toe meevallen. Ook op Schiphol is nog niet veel te merken van de staking.

Schiphol waarschuwt per Twitter voor mogelijke vertraging of annulering van vluchten naar en van Frankrijk. Op de pagina flight information van Schiphol staan wel enkele vertraagde vluchten, maar geen annuleringen. DGAC zegt dat met name luchthavens in het zuiden van Frankrijk en vluchten van en naar Spanje, Portugal en Noord-Afrika door de stakingsactie worden getroffen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair en easyJet annuleerden woensdag op voorhand samen al meer dan honderd voor donderdag geplande vluchten met aankomst op of vertrek van een Franse luchthaven. Beide prijsvechters zeggen dat DGAC hen op voorhand had gevraagd om dertig procent van de vluchten te schrappen. DGAC zelf spreekt op haar website van tien procent reductie.

SES
De werkonderbreking op Franse luchthavens is de zoveelste actie van Franse verkeersleiders tegen het plan van de Europese Unie om te komen tot eenwording van het Europese luchtruim (Single European Sky - SES). De EU werkt al meer dan tien jaar aan dit project, waardoor vliegtuigen directere routes zouden kunnen vliegen en minder brandstof verbruiken. Ook zou Europa met minder verkeersleiders toekunnen en daartegen protesteren de Franse verkeersleiders, die bang zijn hun baan te verliezen, keer op keer.


Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl