Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Air France-KLM krimpt vrachtdivisie verder in


Luchtvaartnieuws.nl

SCHIPHOL - De Air France-KLM groep gaat de komende twee jaar zijn vloot vrachtvliegtuigen terugbrengen van veertien naar tien toestellen en het aantal arbeidsplaatsen inkrimpen. Dit heeft Erik Varwijk, de executive VP van Air France-KLM-Martinair Cargo vrijdag gezegd op Schiphol. Varwijk zei ook dat KLM tussen 2016 en 2020 alle Boeing 747-400M’s, beter bekend als de Combi’s, zal afdanken.

Air France stoot de komende twee jaar zijn laatste twee Boeing 747F’s af en houdt alleen twee Boeing 777F’s over, terwijl bij Martinair een MD-11 freighter en een van KLM geleasde Boeing 747-400F zullen verdwijnen. Vanaf 2015 zullen van de overgebleven cargovloot van de Frans-Nederlandse onderneming acht toestellen zijn gestationeerd op Schiphol en twee op Parijs Charles de Gaulle.

Varwijk benadrukte dat Air France-KLM ondanks de verminderde capaciteit actief zal blijven in het vrachtverkeer en zijn vrachtvloot zelf zal blijven beheren. “Wij geloven dat het zelf uitbaten van freighters belangrijk is. Zo kunnen we schema’s nog veranderen tot twee dagen van te voren - dat maakt deel uit van ons aanpassingsvermogen”, aldus Varwijk.

Verlies op vracht
De vrachtdivisie van Air France-KLM heeft het al jaren zwaar, als gevolg van de economische crisis en de toegenomen concurrentie van carriers uit het Midden Oosten en het Verre Oosten.

Over het eerste halfjaar van 2013 wist de vrachtdivisie van Air France-KLM haar verlies weliswaar te beperken tot 100 miljoen euro, een verbetering ten opzichte van dezelfde periode in 2012 toen het verlies 174 miljoen was. Varwijk legde gisteren uit dat deze opleving niet door de markt kwam, maar door een kostenverlaging bij de divisie.

Zo is het aantal arbeidsplaatsen bij Air France-KLM Cargo aanzienlijk verminderd. Nog eens 300 'vrachtbanen' zullen het komende jaar bij de divisie verdwijnen, bovenop de eerder aangekondigde 200, zo zei Varwijk. “De omstandigheden blijven moeilijk. Iedereen hoopt op verbetering."

Combi's
Verder gaat KLM zijn vloot van vijftien Combi’s afdanken, tussen 2016 en 2020, zo maakte Varwijk bekend. KLM was in 1989 de launch customer van de Combi, die een groot laadruim aan de achterzijde heeft, waardoor plaats is voor meer vracht. Dit gaat ten koste van het aantal stoelen: 140 minder dan in de gewone 747-400.

Behalve KLM waren weinig maatschappijen enthousiast over het tweezijdige toestel. Alleen Air China, EVA Air en Asiana Airlines schaften ieder twee Boeing 747-400M’s aan. KLM ontving in 2002 de laatste Combi die bij Boeing uit de fabriek kwam. Boeing noch Airbus bouwde sindsdien een soortgelijk toestel.

Belly capaciteit
De vloot aan Combi’s nadert de pensioengerechtigde leeftijd en KLM rest geen andere optie dan de toestellen af te danken, zei Varwijk. “We zijn er nog niet uit welk toestel de Combi moet vervangen.” Hij benadrukte dat Air France-KLM hecht aan de ‘belly capaciteit’ van passagiersvliegtuigen. Veel vracht wordt bij luchtvaartmaatschappijen vervoerd in het laadruim op gewone passagiersvluchten.

Mogelijk kan de onderneming het verlies aan laadruimte van de Combi’s daarom opvangen door de inzet van de Boeing 777, die een veel groter laadruim heeft dan de Boeing 747-400. Air France heeft 62 ‘Triples’ in bedrijf (25 Boeing 777-200ER’s en 37 Boeing 777-300ER’s) en KLM heeft er 23 (15 B777-200ER’s en acht 777-300ER’s). Gezamenlijk staan er orders uit voor nog eens zes Boeing 777-300ER’s.

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl