Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Spanje gaat luchthavengeld verlagen om meer verkeer te trekken


Luchtvaartnieuws 16 Oct.13

MADRID - De Spaanse overheid gaat per 1 januari 2014 de havengelden voor luchtvaartmaatschappijen op de 46 grootste luchthavens van het land verlagen om meer verkeer aan te trekken. Dit heeft minister van publieke werken Ana Pastor dinsdag gezegd. Door de aanhoudende zware economische crisis in Spanje is het aantal passagiers de afgelopen jaren sterk gedaald. De eerste negen maanden van dit jaar ging er weer 4,9 procent van af.

De Spaanse beheerder van luchthavens AENA heeft gezegd dat maatschappijen voor nieuwe routes die ze opzetten in het geheel geen luchthavengelden per passagier meer hoeven te betalen vanaf 1 januari. Ook voor “elke maatregel die helpt om het verkeer te verhogen” gaat een reductie gelden. Daaruit kan worden afgeleid dat de verlaging van de tarieven mogelijk over de gehele linie zal plaatshebben.

Nieuw beleid
De Spaanse regering draait hiermee haar beleid precies om. De afgelopen jaren gingen de tarieven die de maatschappijen per vertrekkende passagier moesten betalen juist omhoog. Op Madrid Barajas en Barcelona El Prat, de twee belangrijkste airports van het land, verdubbelden de havengelden zelfs.

De Britse prijsvechter easyJet sloot in reactie daarop zijn basis op Barajas, terwijl Ryanair het aantal vluchten van en naar Spanje reduceerde. Intussen gingen de passagiersaantallen verder naar beneden. Barajas zakte in 2012 onder het passagiersniveau van 2006 en is ook dit jaar verder gedaald. Minister Pastor hoop nu dat haar maatregel volgend jaar zal leiden tot een groei van het verkeer met twee procent.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl