Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Tablet verdringt inflight entertainment - Transavia.com stopt met inflight entertainment


TravConnect by Klaas-Jan van Woerkom 14 Nov.13

Wie zit er nog te wachten op inflight entertainment in het vliegtuig? Steeds minder passagiers, blijkt uit klantonderzoek van transavia.com. De tablet, waarvan er in Nederland al zo’n 4,5 miljoen in gebruik zijn, wordt steeds vaker gebruikt aan boord en verdringt het peperdure inflight entertainment.

Inflight entertainment is kostbaar. Heel kostbaar. Het installeren en onderhouden van schermpjes en computers, het aankopen en regelmatig vernieuwen van content én het aan boord hebben van de soms honderden kilo’s wegende hardware kost bakken met geld. In een tijd waarin airlines meer dan ooit op de marges moeten letten een zaak die aandacht verdient.

Overbodig

De reizigers van nu zit, zeker op korte vluchten, niet meer te wachten op vermaak. De zelf meegebrachte tablet bevat een ruimere selectie video, audio en games dan welk inflight entertainment systeem dan ook, weegt in verhouding weinig en snakt alleen af en toe naar elektriciteit. Voor een vlucht naar de Middellandse Zee een uitstekend alternatief voor het IFE.

Transavia.com, de grootste vakantievlieger van ons land, neemt met de ingebruikname van de eerstvolgende nieuwe Boeing 737 (maart 2014) langzaam maar zeker afscheid van het inflight entertainment. Vanaf winterseizoen 2014/2015 worden de systemen ook geleidelijk verwijderd uit de rest van de vloot.

Innovatie

Op langere afstanden, waar aan boord van grotere vliegtuigen ook meer ruimte is voor inflight entertainment, lijkt de rol van het voorgeprogrammeerde vermaak nog niet uitgespeeld. Airlines als Emirates, Singapore Airlines en Cathay Pacific, in 2013 de top-3 op het gebied van inflight entertainment wereldwijd, investeren op grote schaal in het aanbieden van elektronisch tijdverdrijf op lange vluchten.

Er wordt niet alleen geïnvesteerd maar ook geïnnoveerd. Zo kunnen reizigers bij Cathay Pacific en een aantal andere airlines hun iPod of andere mobile device inpluggen op het IFE, om zo via de beeldschermen in de stoelen hun eigen content tot zich te nemen én direct hun apparaat op te laden.

Toch is ook die innovatie eindig. Steeds meer reizigers willen liever een oplaadpunt voor hun devices en een logische plaats op bijvoorbeeld hun tablet te plaatsen (buiten het klaptafeltje), zodat ook op intercontinentale vluchten het aanbod aan films en muziek en dus de algehele vluchtbeleving nog persoonlijker wordt.

SmartTray

Sommige fabrikanten van vliegtuiginterieurs experimenteren al succesvol met nieuwe klaptafeltjes, die gebruikers van tablets een optimale gebruikservaring bezorgen. Zo won de SmartTray op de IFE Expo 2013 de prijs voor beste nieuwe idee. Het revolutionaire tafeltje zorgt er voor dat verschillende mobile devices, van de iPad mini tot de Samsung Galaxy Tab2 10.1, stevig te bevestigen zijn, in verschillende posities. Dat biedt ook mogelijkheden voor airlines die op dit moment iPads en andere tablets verhuren voor gebruik aan boord, vooraf geladen met content en eigen branding.

TravMagazine 14 Nov.13

Transavia.com stopt met inflight entertainment


Vakantievlieger transavia.com stopt met het aanbieden van inflight entertainment aan boord van haar vliegtuigen. Directeur Matthijs ten Brink bevestigt de uitkomsten van intern klantonderzoek, waaruit blijkt dat reizigers steeds minder waarde hechten aan films en muziek tijdens de vlucht.

De eerstvolgende Boeing 737 voor transavia.com, die in het voorjaar van 2014 wordt afgeleverd, heeft geen videoschermen meer. Ook uit de rest van de vloot wordt het inflight entertainment geleidelijk verwijderd. Na winterseizoen 2014/2015 moet de operatie zijn afgerond.

‘We gaan passagiers als alternatief de optie bieden om online, tegen betaling, films te downloaden op hun tablet of laptop. Die kunnen ze dan aan boord of op vakantie bekijken', zegt Ten Brink.

Passagiers nemen steeds vaker zelf hun entertainment mee, in de vorm van iPod, tablet of andere mobiele apparaten. Lees de blog daarover op TravConnect.

Door Klaas-Jan van Woerkom www.travmagazine.nl

bron/source: www.travconnect.nl