Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

'Luchtverkeersleiders worden op den duur overbodig'


Luchtvaartnieuws 18 Nov.13

NOORDWIJK - De technologie van het begeleiden van vliegtuigen zal de komende decennia op een veel hoger plan komen te liggen, waardoor luchtverkeersleiders vrijwel overbodig zullen worden. Deze verwachting werd maandagmiddag uitgesproken door Paul Riemens, de CEO van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Jac Jansen, directeur van Eurocontrol Maastricht op het symposium 'De Nederlandse Luchtvaartagenda' van de Dutch Aviation Group.

Vliegtuigen worden nu nog gezamenlijk ‘bestuurd’ door de bemanning in de cockpit en door luchtverkeersleiders aan de grond. Maar de technologie verschuift meer en meer richting het vliegtuig. “De rol van luchtverkeersleiders zal op termijn in de verste verte niet meer lijken op de huidige situatie”, aldus Paul Riemens.

Jac Jansen denkt dat er in de toekomst nog wel een soort ‘luchtvaartmanager’ zal bestaan, maar dat vliegtuigen vooral onderling de starts- en landingen op luchthavens zullen regelen met behulp van computers.

Struikelblok
Het grote struikelblok in deze ontwikkeling is de opstelling van veel luchtverkeersleiders in vooral de grote landen van de Europese Unie. Ze zijn mordicus tegen de veranderingen en leggen door middel van nationale stakingen het luchtverkeer regelmatig plat. De door de airlines en de Europese Commissie vurig gewenste Single European Sky (SES) komt daardoor slechts heel langzaam van de grond.

Riemens: “Maar die SES gaat er op termijn wel komen, dat is niet tegen te houden en dat moet ook niet. Organisaties van luchtverkeersleiding zoals de LVNL moeten zichzelf overbodig maken in het belang van de luchtvaart in zijn algemeen.”

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl