Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

TAP mogelijk toch in Braziliaanse handen


Zakenreisnieuws.nl 20 Nov. 2013

LISSABON - TAP Portugal komt mogelijk toch nog in handen van de Braziliaanse ondernemer German Efromovich. Dit heeft de Portugese transportminister Sergio Monteiro dinsdag gezegd. De staat is nu honderd procent eigenaar van TAP. De regering in Lissabon wil de airline al enige tijd verkopen. Eind 2012 deed Efromovich ook een bod, maar Portugal wees dit af.

De staat wil een nieuwe biedingsronde beginnen en zegt dat ook Efromovich, eigenaar van de Zuid-Amerikaanse Synergy Group met AviancaTaca en Avianca Brazil, welkom is.

Portugal kreeg in 2011 financiŽle noodhulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en van de Europese Unie om uit zijn crisis te komen. In ruil daarvoor zegde de regering in Lissabon onder meer toe TAP te zullen verkopen. "Als het beste bod op TAP komt van dezelfde bieder bieder uit 2012 zie ik niet in waarom we daar niet op in zouden kunnen gaan", zei Monteiro dinsdag tegen Bloomberg.

Zeer goed
Volgens de bewindsman was Efromovichs strategische propositie uit 2012 voor TAP weliswaar "zeer goed", alleen was zijn bod te laag. Efromovich, een geboren Pool met de Braziliaanse en Colombiaanse nationaliteit, heeft eerder gezegd van TAP "een strategisch knooppunt tussen Europa, Amerika en Afrika" te willen maken.

"TAP heeft niet meer de mogelijkheid om vliegtuigen te kopen om nieuwe routes te vliegen" zei Monteiro dinsdag, "de airline heeft een investeerder nodig die wil overgaan tot een her-kapitalisatie en de schulden wil verlagen."

TAP leed in 2012 een verlies van 30,8 miljoen euro, dat was wel een verbetering ten opzichte van een jaar eerder, toen het verlies 76,8 miljoen bedroeg. Ook de schuld is gedaald, van 1,23 miljard euro naar 1,03 miljard.

Van onze redactie

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl