Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

CAPA roept Turkish Airlines uit tot 'Airline of the Year'


Luchtvaartnieuws 27 Nov.13

NOORDWIJK - Turkish Airlines is dinsdagavond op de World Aviation Summit van CAPA Centre for Aviation uitgeroepen tot 'Airline of the Year'. De Turkse topman Temel Kotil kwam de onderscheiding persoonlijk in ontvangst nemen. Dinsdag werd ook bekend dat Star Alliance-partner Lufthansa de code-shares met Turkish opzegt, omdat het Turkse bedrijf een te grote bedreiging gaat vormen voor de markt van de Duitse collega. Kotil ging in Noordwijk niet op dit conflict in.

CAPA, een van origine Australisch kennisinstituut voor de internationale luchtvaart reikt de award sinds 2002 uit aan de luchtvaartmaatschappij die gedurende twaalf maanden “de grootste impact heeft gehad op de industrie en zichzelf heeft neergezet als een leider, een benchmark voor anderen”, zei CAPA-voorzitter Peter Harbison.

“Turkish heeft zichzelf bewezen als een geweldige concurrent in een geografische regio waar enkele van de leidende airlines van de wereld zijn gevestigd”, aldus Harbison. Volgens berekeningen van CAPA heeft Turkish van alle airlines het grootste internationale eigen netwerk, met 200 bestemmingen die worden aangevlogen vanuit Istanbul.

Turkish kwam het afgelopen jaar niet alleen positief in het nieuws. Binnen het bedrijf ontstond een tegenstelling tussen CEO Kotil, voorstander van voorzichtig groei en de voorzitter van de raad van commissarissen, Hamdi Topçu, die de vloot en het aantal bestemmingen sneller wilde laten toenemen. Even leek het erop dat Kotil het veld zou moeten ruimen, maar Turkish sloot in de zomer alsnog de rijen.

Lipstick
Tezelfdertijd kreeg de maatschappij te maken met veel arbeidsonrust en impact van een groeiende invloed van de islam in Turkije. Het verbod op felle lipstick en andere opvallende make-up voor stewardessen van Turkish werd na felle reacties, onder meer van cabin crew zelf, door het management inderhaast weer ingetrokken.

Peter Harbison zei gisteren dat CAPA puur heeft gekeken naar de bedrijfsmatige prestaties van de airline en niet naar de interne strubbelingen of politieke situatie in Turkije.

CAPA reikte ook in andere categorieën awards uit. Low Cost Airline van het jaar werd JetBlue, terwijl het Spaanse Vueling de award voor Regional Airline of the Year kreeg uitgereikt. Bjørn Kjos van Norwegian werd uitgeroepen tot Executive of the Year.

Door Lolke van der Heide


bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl