Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Eurlings: Situatie KLM geeft dubbel beeld


Luchtvaartnieuws 4 Dec.13

AMSTELVEEM - De situatie waarin KLM op dit moment verkeert, geeft een dubbel beeld. Dit schrijft KLM topman Camiel Eurlings woensdag in zijn column in het personeelsblad van de KLM, de Wolkenridder. Eurlings verwijst hiermee naar de verbeterde resultaten die KLM in het lopende boekjaar rapporteert. Anderzijds is het, volgens de topman, erg belangrijk dat KLM in het derde jaar van het bezuinigingsprogramma Transform 2015 de afgesproken doelstellingen behaalt.

KLM moet blijven bezuinigen om te kunnen herinvesteren in het verbeteren van de dienstverlening met nieuwe vliegtuigen zoals de Dreamliner en een upgrade van het KLM-product aan boord. Eurlings wijst concreet op de concurrentie, die de komende jaren alleen maar sterker wordt. "Het beeld van een recordorder aan nieuwe toestellen van Emirates de afgelopen weken en het feit dat de Ryanair baas heeft aangekondigd in de toekomst ook vanaf Schiphol te gaan opereren, geven dit nog maar eens duidelijk aan", zo schrijft Eurlings.

Solidariteit
Eurlings benadrukt dat het leveren van de Transformbesparingen vanuit elke afdeling van belang is om de solidariteit onderling tussen Grond, Cabine en Cockpit binnen het bedrijf te behouden. Hij riep de bonden dan ook op constructief samen te blijven werken. "Ik weet dat de vakbonden altijd oog hebben gehad voor de belangen van KLM op de lange termijn. We zijn er steeds in geslaagd zaken samen op te lossen en ik weet zeker dat wij dat nu weer zullen doen", schreef hij.

Ten aanzien het cabinepersoneel benadrukt Eurlings dat de door het bedrijf gekozen oplossing ook voor KLM niet de voorkeur verdient. KLM staat open voor alternatieven voor de vorige week aangekondigde maatregelen om KLC-personeel in te zetten op de Europese KLM-vloot. Vakbond VNC-bestuurder Chris van Elswijk meldt dat er geen nieuwe gesprekken gepland staan. "KLM heeft zelf besloten om niet verder te praten", zei hij. "Als ze dat nu wel willen, kunnen ze ons uitnodigen. Het initiatief ligt bij KLM."

Cabinebonden werken niet mee
KLM wil 20 miljoen euro besparen op de loonkosten. Volgens het bedrijf wilden de cabinebonden daar niet aan meewerken.

De vakbonden begrijpen overigens de noodzaak tot kostenbesparingen, maar zijn het niet eens met de timing die KLM voor ogen heeft. "KLM wil al in 2019 op die 20 miljoen aan bezuinigingen uitkomen. Dat vinden wij te vroeg", zei VNC-bestuurder Van Elswijk.

(c) Reismedia / ANP

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl