Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Schiphol: voldoende interesse voor Lelystad Airport


Luchtvaartnieuws.nl 12 Dec.13

SCHIPHOL - Tegen de tijd dat Lelystad Airport in 2017 volledig operationeel is, zal er voldoende concrete vraag en interesse zijn van luchtvaartmaatschappij om te vliegen vanaf de luchthaven. Dat heeft Ad Rutten, operationeel directeur van Schiphol, geschreven in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De interesse baseert Schiphol op marktprognoses en gesprekken die met luchtvaartmaatschappijen uit het leisure segment zijn gevoerd.

Welke luchtvaartmaatschappijen wel oren hebben om vanaf Lelystad Airport te vliegen meldt Rutten niet. Wel zou het met name gaan om vakantievluchten naar bestemmingen in Zuid-Europa en Zuid-Oost Europa.

Volgens Rutten rechtvaardigt de marktinteresse “het doen van investeringen in de baanverlenging en bijbehorende infrastructuur van Lelystad Airport”. Bovendien zal het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol in 2018 naar verwachting tussen 480.000 en 500.000 liggen, en daarmee komt de in 2008 aan de Alderstafel gestelde limiet van 510.000 in zicht.

Definitieve toezeggingen van luchtvaartmaatschappijen om vanaf Lelystad te gaan vliegen zijn er nog niet. "Luchtvaartmaatschappijen plannen op de korte termijn en communiceren gemiddeld pas 1 of 2 jaar voor invoering van nieuwe bestemmingen en/of routes met hun stakeholders. Wij zijn dan ook niet in staat om nu al te specificeren welke maatschappijen en in welke omvang in 2017 gebruik zullen maken van Lelystad Airport", schrijft Rutten.

Lelystad Airport is op dit moment nog niet in staat om grotere passagiersvliegtuigen als de Boeing 737 en Airbus A320 af te handelen. Daarvoor moet de baan worden verlengd van 1250 meter naar 2100 meter. Ook de aanleg van onder meer een nieuw platform en passagiersterminal zijn noodzakelijk.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl