Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Honderd jaar commercieel vliegen – IATA trapt af


Zakenreis 1 Jan.14

FirstflightTampa
Op 1 januari 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de commerciële luchtvaart van start ging. Dit meldt de International Air Transport Association (IATA) die 2014 tot feestjaar heeft uitgeroepen.

Op 1 januari 1914 organiseerde Percival Fansler de financiering van de St. Petersburg – Tampa Airboat Line, die de eerste lijndienst uitvoerde boven Tampa Bay in Florida. De luchtboot was eigendom van Thomas Benoist en werd bestuurd door Tony Jannus. De eerste passagier was Abram Pheil, de toenmalige burgemeester van St. Petersburg, die op een veiling 400 dollar betaalde voor de 23 minuten durende vlucht.

Vandaag de dag vliegen meer dan 8 miljoen mensen per dag. In 2013 was het totale aantal vliegtuigpassagiers 3,1 miljard. De verwachting is dat dit zal groeien in 2014 tot 3,3 miljard, oftewel evenveel als 44 procent van de wereldbevolking.

Jaarlijks wordt zo’n 50 miljoen ton vracht door de lucht vervoerd ter waarde van 6,4 biljoen dollar, 35 procent van de totale waarde van internationaal verhandelde goederen.

IATA lanceert op 1 januari de website Flying 100 Years, met daarop onder andere historische en economische informatie over de luchtvaart.
Op Twitter is de hashtag voor het feestjaar #flying100.

Verder is IATA een van de sponsoren van de reconstructie van de eerste vlucht boven Tampa Bay. Hiervoor zal een Hoffman X-4 amfibische vliegboot worden gebruikt.

bron/source: www.zakenreis.nl