Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Veiligheidsrecord voor commerciŽle luchtvaart in 2013


Luchtvaartnieuws.nl 2 Jan.14

DRIEBERGEN - Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van ongevallen met verkeersvliegtuigen was sinds 1950 niet zo laag als in 2013. Dat blijkt uit cijfers van The Aviation Safety Network. Bij 29 crashes kwamen afgelopen jaar in totaal 265 mensen om het leven. In de afgelopen tien jaar waren op jaarbasis gemiddeld 720 doden te betreuren.

Opvallend is dat er in 2013 geen zeer grote vliegtuigongelukken hebben plaatsgevonden. Het grootste ongeval vond plaats 17 november, toen een Boeing 737-500 van Tatarstan Airlines crashte in het Russische Kazan. Daarbij vielen vijftig doden. Op 16 oktober vielen 49 doden bij een crash met een ATR 72 van Lao Airlines.

Het aantal van 29 ongelukken met dodelijke afloop is geen laagterecord. In 2012 lag dit aantal op slechts 23, maar was sprake van 475 dodelijke slachtoffers. In totaal vonden in 2013 zestien ongevallen plaats met passagiersvliegtuigen, de overige dertien betroffen vrachttoestellen.

Afrika was in 2013 opnieuw het onveiligste continent wat betreft vliegveiligheid. Een vijfde van alle ongevallen vond op dat continent plaats, terwijl in Afrika slechts zo'n drie procent van alle vluchten wordt uitgevoerd.

Volgens Harro Ranter van The Aviation Safety Network is het lage aantal ongevallen geen verrassing gezien de inspanningen van luchtvaartorganisaties en de industrie om de veiligheid te verbeten. Sinds 1997 is het aantal vliegtuigongelukken daardoor gestaag gedaald.

Jarenlang lag het aantal dodelijke slachtoffers ruim boven de duizend. De laatste keer dat er meer dan duizend luchtvaartdoden waren te betreuren was in 2005.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl