Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

'Hoge boetes voor maatschappijen bij niet uitbetalen claims'


Luchtvaartnieuws.nl 24 Jan.14

DEN HAAG - Luchtvaartmaatschappijen die compensatieclaims van vertraagde reizigers weigeren uit te betalen, kunnen voortaan rekenen op hoge boetes van de luchtvaartinspectie ILT. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) donderdag in een debat met Tweede Kamerleden, zo meldt de Telegraaf. Tot nu toe heeft de inspectie nog geen enkele boete uitgedeeld.

Volgens Mansveld waren er hierover nog geen eenduidige afspraken in Europa. Maar Kamerleden wijzen op rechterlijke uitspraken die korte metten maken met bijvoorbeeld een beroep op overmacht bij lange vertragingen door technische mankementen.

"De hoogste EU-rechter heeft bepaald dat pech zelden ontheffing van de vergoedingsplicht betekent. ILT mag niet de schijn krijgen onder één hoedje te spelen met de luchtvaart", citeert de Telegraaf parlementariërs die vooral kijken naar het belang van de reiziger.

Stemming
Het Europees Parlement lijkt niet te willen tornen aan de bescherming van luchtreizigers, zoals vastgelegd in Verordening 261/2004. Volgende maand wordt in Straatsburg gestemd over een voorstel van de Europese Commissie om de rechten van vliegtuigpassagiers niet in te perken maar op vele punten juist te versterken. De Transportcommissie van het Europees Parlement stemde hier in december al voor.

De voorzitter van de Transportcommissie van het EP zei eerder dat "Verordening 261/2004 is vernoemd naar de rechten van vliegpassagiers, en heet met een goede reden niet ‘Verordening voor de rechten van luchtvaartmaatschappijen’. Het is in het leven geroepen om passagiers te beschermen en niet voor iets anders."

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl