Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Polderbaan 'parkeerplaats' vliegtuigen tijdens nucleaire top - Valkenburg tijdens top weer even vliegbasis


Zakenreisnieuws.nl - Luchtvaartnieuws.nl 27 Jan.14

DEN HAAG - Tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) die op 24 en 25 maart plaatsvindt in Den Haag dient de Polderbaan als parkeerplaats van de vliegtuigen waarmee de wereldleiders en hun delegaties aankomen. Al vanaf 10 maart wordt het baangebruik op Schiphol aangepast, waarbij andere banen worden ingezet. Dat is maandagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.

Gedurende de sluiting van de Polderbaan zal er ook een andere geluidsverdeling zijn. Omwonenden van andere banen op Schiphol zullen naar verwachting meer overlast ondervinden. Aansluitend aan de top vindt er bovendien nog regulier onderhoud plaats aan de Polderbaan.

Niet alleen op de grond, maar ook in het luchtruim gelden beperkingen. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegen en ballonvaren, is in de wijde omgeving van de Randstad niet mogelijk rond de top. Zoals gebruikelijk bewaakt en beschermt Defensie het luchtruim. Er staan vliegtuigen en helikopters klaar voor eventuele onderscheppingen.

"Bij zo’n grote top zijn maatregelen nodig", zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. "We zoeken daarbij naar een goede balans. Zonder afbreuk te doen aan veiligheid proberen we tegelijkertijd de hinder zoveel mogelijk te beperken. We nemen de juiste maatregelen in de juiste proporties."

Wegverkeer
Ook het wegverkeer tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zal last ondervinden van de top. Tijdens de drukste momenten moet rekening worden gehouden met een 'spits bovenop de spits', zegt directeur-generaal Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers. "Het advies is om op maandag 24 en dinsdag 25 maart niet naar dit deel van de Randstad te komen, als u er niet per se hoeft te zijn. Probeer elders of thuis te werken", zo luidt het advies.

De NSS is de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd. Op 24 en 25 maart worden 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten verwacht. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama zal de nucleaire top bijwonen.

Van onze redactie

Luchtvaartnieuws 27 Jan. 2014

Valkenburg tijdens top weer even vliegbasis


DEN HAAG - Een deel van het vroegere marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk is tijdens de nucleaire top in maart in Den Haag weer militair terrein. Het wordt dan gebruikt als vliegbasis voor Apache-gevechtshelikopters, een medische helikopter, transporthelikopters en helikopters van de politie.

Defensie bewaakt en beschermt het luchtruim en zal onder meer ook helpen bij de beveiliging van de kust en andere locaties en routes naar het congrescentrum waar de top op 24 en 25 maart plaatsvindt. Daarbij worden ruim 3000 militairen en circa 3000 marechaussees ingezet, zei een woordvoerster maandag.

Op de vliegbases in Volkel en Leeuwarden zullen F-16's paraat staan om vliegtuigen te onderscheppen die op dat moment niet in het Nederlandse luchtruim mogen komen. AWACS-vliegtuigen van de NAVO vliegen rond om het luchtruim te bewaken.

Langs de kust plaatst Defensie luchtverdedigingsapparatuur. Ook voor de kust zullen enkele marineschepen actief zijn om daarbij te helpen en de kustlijn en de vaarroutes rond Scheveningen en Noordwijk te bewaken.

Verder levert Defensie ambulances en zullen militairen EHBO-posten opzetten.

© ANPbron/source: www.zakenreisnieuws.nl