Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Heathrow wil extra runway na recordaantal passagiers


Luchtvaartnieuws.nl 25 Feb.14

LONDEN - De Londense luchthaven Heathrow (LHR) heeft in 2013 een record-aantal passagiers verwerkt van 72,3 miljoen, dat is 3,4 procent meer dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers die de airport maandag bekendmaakte. Het management vindt dat de forse groei opnieuw onderstreept dat Heathrow dringend toe is aan een extra, derde runway. Want LHR zou nog veel groter kunnen zijn: de vraag van luchtvaartmaatschappijen naar landingsrechten ligt aanzienlijk hoger dan de capaciteit.

Ook financieel deed Heathrow het goed in 2013, met een nettowinst van 426 miljoen pond (515 miljoen euro), op een omzet van 2,5 miljard pond (3 miljard euro), een groei van 11,3 procent. In 2012 maakte LHR nog een boekverlies van 33 miljoen pond (40 miljoen euro).

Capaciteit
De CEO van Heathrow, Colin Matthews, zei maandag dat de groei vooral afkomstig is uit de markten in AziŽ en Latijns-Amerika. "En we zouden meer vluchten kunnen hebben uit deze regioís als we de capaciteit zouden hebben." LHR verwerkte vorig jaar 470.000 vluchten, wat neerkomt op het gebruik van 98 procent van de capaciteit.

Groei van het aantal passagiers was de afgelopen jaren mogelijk doordat luchtvaartmaatschappijen grotere toestellen inzetten op LHR, zoals de Airbus A380 en de Boeing 777-300ER.

LHR is de drukste luchthaven van Europa en na Atlanta en Beijing de derde luchthaven ter wereld. Gemeten in internationale passagiers is LHR de grootste, al zal Dubai deze plek dit jaar of in 2015 overnemen indien de stormachtige groei op die luchthaven aan de Golf aanhoudt.


Een Airbus A380 van British Airways op Heathrow (Foto Heathrow Airport)

Extra baan
Heathrow wordt in zijn groei al jaren beperkt door het feit dat er slechts twee start- en landingsbanen zijn. Ter vergelijking: Parijs Charles de Gaulle heeft vijf banen, Frankfurt drie en Schiphol zes (de korte Oostbaan meegerekend). Heathrow zelf pleit al jaren voor een derde baan, maar achtereenvolgende regeringen in Londen hebben dit tot nu toe tegengehouden omdat de luchthaven dichtbij woonwijken ligt en een extra baan meer geluidsoverlast zou veroorzaken.

Er gaan ook stemmen op om een geheel nieuwe airport bij Londen te bouwen. Rond de Britse hoofdstad liggen behalve Heathrow nog vijf grotere luchthavens (Gatwick, Luton, Stansted, London City en Southend) en verscheidene kleinere. Als het aan de huidige burgemeester van de stad ligt, de flamboyante Boris Johnson, komt er een nieuwe luchthaven in de monding van de Theems.

Commissie
Een regeringscommissie is bezig een advies op te stellen en zal naar verwachting eind 2015 met haar aanbevelingen komen. Colin Matthews wees maandag op het grote economische belang van Heathrow en benadrukte nog eens dat de capaciteit van zijn eigen luchthaven en mogelijk die van andere rond Londen zal moeten worden opgevoerd om de concurrentiepositie van Groot-BrittanniŽ vast te houden.

Van onze redactie

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl