Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Ryanair mikt op uitbreiding vluchten op Eindhoven Airport


Luchtvaartnieuws.nl by Niek Vernooij 4 Apr.14

EINDHOVEN - Ryanair wil het aantal bestemmingen op Eindhoven Airport eind dit jaar verder uitbreiden als het met de luchthaven daarover tot een akkoord komt. Dat heeft Peter Bellew, de nieuwe sales- en marketingdirecteur van Ryanair, gezegd op Eindhoven Airport. Hij bezocht de luchthaven ter ere van de eerste verjaardag van de opening van de Ryanair-basis in Eindhoven.

Ryanair startte twaalf jaar geleden kleinschalig met vluchten van en naar Eindhoven, de eerste Nederlandse luchthaven in het routenetwerk van de Ierse budgetcarrier. Inmiddels is het aantal bestemmingen gegroeid tot 32 in heel Europa en ook Noord-Afrika. Een jaar geleden stationeerde de low cost carrier voor het eerst een toestel op de luchthaven.

Wat betreft Nederland ligt de focus van Ryanair nog steeds nadrukkelijk op Eindhoven. "De luchthaven heeft het hier goed voor elkaar, onze vliegtuigen worden snel afgehandeld", zegt Bellew. Dit zomerseizoen voegt Ryanair vijf nieuwe bestemmingen aan het aanbod toe: Knock, Catania, Treviso, Corfu en Murcia, met in totaal tien vertrekkende vluchten per week.

Stockholm
Vorig jaar vervoerde Ryanair 1,7 miljoen passagiers van en naar Eindhoven; dit jaar rekent de maatschappij op 1,8 miljoen reizigers. Die beperkte groei komt omdat de vluchten naar drie bestemmingen zijn gestaakt: Agadir, Bordeaux en Stockholm-Skavsta. "Het staken van de route naar Skavsta heeft vooral te maken met een tijdelijke capaciteitsreductie in Noord-Europa", zegt Bellew.

Met Eindhoven Airport is Ryanair in gesprek over meer routes, onder meer naar bestemmingen in Noord- en Centraal-Europa. Bellew: "Eind dit jaar nemen we vijftien nieuwe Boeing 737-800’s in dienst, wat mogelijkheden biedt voor groei. We zouden graag uitbreiden in Eindhoven, of dat gebeurt hangt af van hetgeen de luchthaven ons kan bieden. Maar we zijn erg tevreden over de omstandigheden hier. Alleen qua openingstijden is het niet ideaal."

Die beperkte openingstijden zorgen ervoor dat er na elf uur 's avonds slechts beperkt kan worden gevlogen op de luchthaven. Op Eindhoven Airport concurreert Ryanair bovendien met KLM-dochter Transavia, dat er drie vliegtuigen heeft gestationeerd. Maar omdat het aantal beschikbare slots op Eindhoven Airport in 2015 en 2016 zal groeien, zijn er wel mogelijkheden voor extra vluchten, geeft aviation manager Fons Latour van Eindhoven Airport aan. Afhankelijk van het advies van de Alderstafel zou op termijn ook het aantal gestationeerde vliegtuigen kunnen groeien.

Maastricht en Groningen
Elders in Nederland vliegt Ryanair ook vanaf Groningen Airport Eelde (twee routes deze zomer) en Maastricht Aachen Airport (elf routes deze zomer). Op Maastricht stationeerde Ryanair in december een toestel, maar dat bleek geen succes. Het vliegtuig is inmiddels ergens anders ondergebracht en verschillende routes zijn geschrapt. "De keuze van bestemmingen bleek achteraf niet juist", geeft Bellew als verklaring voor het falen van de basis in Maastricht. Dit jaar verwacht Ryanair toch nog een kwart miljoen passagiers te vervoeren via Maastricht. Ook in Groningen liggen volgens Bellew mogelijkheden voor groei. "We kijken daar naar een verdubbeling van het aantal vluchten."

Ryanair vliegt steeds meer vanaf primaire luchthavens bij Europese hoofdsteden. Zo opende de maatschappij begin dit jaar basis op de luchthavens Rome Fiumicino en Brussel Zaventem. Maar dat betekent niet dat het de secundaire luchthavens verspreid over Europa links laat liggen. "Die blijven belangrijk voor ons. Wij vliegen op routes waar geen enkele andere airline actief is. Dat blijft ook in de toekomst zo."

Of Ryanair in de toekomst gaat vliegen vanaf Lelystad Airport is volgens Bellew nog niet duidelijk. "Het duurt nog zeker een paar jaar voordat die luchthaven is uitgebreid en zo lang plannen wij het niet vooruit." Hetzelfde geldt voor eventuele Ryanair-vluchten vanaf Schiphol, waar topman Michael O’Leary in februari op hintte. "Daarover is nog niet besloten. Maar ik kan het niet uitsluiten."bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl