Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Luchthaven Lelystad pas in 2028 rendabel


Financieele Dagblad by Yteke de Jong 8 Apr..14

De nieuwe luchthaven bij Lelystad is over 15 jaar winstgevend. Dat stelt eigenaar Schiphol in een ondernemingsplan dat vandaag bekend is geworden. Daarbij hoort een passagiersaantal van 2,4 mln passagiers.

Over vier jaar moeten de eerste commerciŽle vluchten landen op Lelystad Airport. Schiphol kiest voor een gematigde ontwikkeling van Lelystad.
De luchthaven in oostelijk Flevoland zou Schiphol moeten ontlasten als dat aan een maximum van 510.000 vliegbewegingen zit. Hoewel dit nog lang niet het geval is, is er volgens Schiphol voldoende interesse voor vakantievluchten vanaf Lelystad. De nationale luchthaven had vorig jaar 4250.000 vliegbewegingen met slechts een zeer bescheiden groei.
Interesse

Er is niet bekend gemaakt welke luchtvaartmaatschappijen interesse tonen in Lelystad. Dat zal pas over een paar jaar duidelijk zijn, als er daadwerkelijk op de luchthaven gevlogen kan worden. Tot nu toe heeft alleen Corendon aangegeven dat het mogelijk gaat vliegen vanaf Lelystad, mits het tarief aantrekkelijk is.

Het is juridisch niet mogelijk om luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol uit te plaatsen, er was veel verzet onder de huidige gebruikers van Schiphol. De bedoeling is dat nieuwe toetreders die vakantieverkeer binnen Europa verzorgen door Schiphol verwezen worden naar Lelystad, zoals Ryanair en Norwegian.

Terugverdiend in 20 jaar
In totaal bedragen de ontwikkelingskosten van de zijde van Schiphol Ä 90 mln. Dit is over 21 jaar terugverdiend. De overheid steekt ook nog eens tientallen miljoenen in de infrastructuur rond de luchthaven.

bron/source: www.fd.nl