Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Iberia hervat lijn Madrid-Amsterdam


Zakenreisnieuws.nl 9 Apr.14

MADRID - De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia hervat deze zomer de vluchten naar Amsterdam. Dit heeft Iberia dinsdag bekendgemaakt. Vanaf 1 juli wordt er tweemaal daags gevlogen tussen Adolfo Suárez Madrid–Barajas Airport en Schiphol. In september gaat de frequentie omhoog naar drie dagelijkse verbindingen. De vluchten worden uitgevoerd door dochtermaatschappij Iberia Express.

Begin 2013 staakte Iberia - onderdeel van de Brits-Spaanse International Airlines Group (IAG) met British Airways en Vueling - de vluchten naar Amsterdam. Nederland verdween daardoor geheel uit het netwerk van Iberia, want ook vanuit Barcelona of andere Spaanse steden waren er geen directe verbindingen meer naar Nederland. Iberia was daarmee de enige grote Europese maatschappij die niet meer op Schiphol vloog.

Vueling
Vueling bleef als enige van de drie IAG-leden non-stop vliegen tussen Amsterdam en Barcelona en enkele andere steden in Spanje, maar niet naar Madrid. De lijn tussen de Spaanse hoofdstad en Amsterdam werd daarmee geheel overgelaten aan de concurrenten: Air Europa, de tweede maatschappij van Spanje en aan KLM.

Kennelijk ziet Iberia het schrappen van Amsterdam uit het routenetwerk nu toch als een foute beslissing. Maar het lijkt ook weer wat beter te gaan met Iberia, dat, mede door de diepe economische crisis in Spanje van de afgelopen jaren, door een diep dal is gegaan en een grote herstructurering doorvoerde.

Truc
En de inzet van Iberia Express is ook aangeslagen. Iberia Express werd in oktober 2011 gelanceerd als dochterbedrijf voor vluchten op de korte en medium haul afstand. De totstandkoming was een juridische truc: de 'nieuwe' maatschappij vliegt met Airbus A320's van Iberia, op routes van Iberia, alleen de cockpit- en cabinebemanning is nieuw.

Het nieuwe personeel krijgt een aanzienlijk lager salaris dan de collega's bij Iberia, van wie velen het veld hebben moeten ruimen. Het leidde in 2011 en 2012 tot stakingen en andere acties van het bestaande personeel, maar het moederbedrijf zei dat de operatie noodzakelijk was om Iberia van de ondergang te redden.

Luis Gallego, de CEO van Iberia, zei dinsdag dat de herstructurering "een succes" is geweest en toonde zich optimistisch over de nabije toekomst van Iberia.

Van onze redactie

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl