Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

KLM wil uitstel vliegveld Lelystad


HaarlemsDagblad.nl by Frans van den Berg 12 May 2014

(Update 12-5-2014, 21:29)

KLM viert het 95-jarig bestaan en maakt zich al op voor de honderd.
NOORDWIJK - KLM wil dat de ombouw van vliegveld Lelystad tot regionaal vliegveld met enkele jaren wordt uitgesteld. KLM-topman Camiel Eurlings is bang dat overcapaciteit leidt tot hogere tarieven op Schiphol. ,,Dan slachten we de kip met de gouden eieren.

Eurlings staat nog steeds achter het Aldersakkoord waarin is afgesproken dat Lelystad en Eindhoven als een overloop voor Schiphol moeten functioneren. ,,Als Schiphol vol is zullen wij als eerste Transaviavluchten naar Lelystad overhevelen, zoals we al op Eindhoven doen. Een gefaseerde uitbouw van Lelystad is het beste, alleen is nu de vraag wanneer je daar begint. Juist omdat de overlast rond Schiphol sterker is afgenomen dan eerder verwacht, kunnen we op Lelystad ook pas beginnen wanneer Schiphol voor 95 procent vol zit en niet al op 90 procent.

Dat zou dan rond 2020 zijn, terwijl Schiphol de luchthaven Lelystad in 2018 klaar wil hebben. Schiphol-directeur Jos Nijhuis is tegen uitstel. Het aantal vluchten groeit dit jaar weer met drie procent en in de pieken is nu al geen plek meer. ,,We moeten op tijd klaar zijn."

bron/source: www.haarlemsdagblad.nl