Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

LVNL werkt samen met KLM aan milieuvriendelijker vliegen


Zakenrreis.nl 19 May 2014

Op vrijdag 16 mei jl. is LVNL een partnership met KLM aangegaan in Optimal Flight, om tot efficiŽnter en milieuvriendelijker vliegen te komen.

Paul Riemens (algemeen directeur van Luchtverkeersleiding Nederland) en Camiel Eurlings (president-directeur KLM) bezegelden deze samenwerking voorafgaand aan de KLM-biofuelvlucht naar Aruba. Riemens: ďAlleen door een verregaande samenwerking tussen luchthaven, airlines, luchtverkeersleiding en vliegtuigindustrie kunnen we een duurzamer concept voor de mainport te ontwikkelen. Dat we vandaag toetreden tot Optimal Flight is een volgende stap op weg naar een duurzame luchtvaart.Ē

LVNL zet zich al jarenlang dagelijks in om de gevlogen profielen te optimaliseren en daardoor de gebruikte hoeveelheid brandstof te minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn de herindeling van het luchtruim, waardoor vliegtuigen kortere routes kunnen vliegen naar hun buitenlandse bestemmingen. Vliegtuigen uit het zuidoosten kunnen ook rechtstreeks naar Schiphol navigeren en hoeven niet langer om te vliegen. Door het inpassen van glijvluchtnaderingen kan per vlucht ook veel brandstof worden bespaard. Deze Continuous Descent Approaches (CDAís of glijvluchten) worden al jaren ís nachts toegepast. In samenwerking met de industrie wordt onderzoek gedaan naar verbetering en uitbreiding van deze procedures.

Door een optimale planning op Schiphol wordt er een efficiŽnte doorstroming gerealiseerd voor zowel vertrekkend als landend verkeer, met minimaal gebruik van de wachtgebieden. In de toekomst zal de planning nog verder verbeteren door nieuwe technologieŽn en implementatie van 4D-navigatie. Ook worden nachtprocedures geoptimaliseerd voor vermindering van het brandstofgebruik en luchtvervuiling en wordt ook de planning van de verkeersstromen verbeterd doordat verkeersleiding wordt voorzien van exactere informatie over de vliegsnelheid.

Diverse vernieuwende projecten om tot verantwoord en slimmer vliegen te komen worden opgezet en uitgevoerd vanuit het Knowledge & Development Centre (KDC), dat als doel heeft de vliegoperaties op Schiphol te innoveren. Betrokken partijen binnen het KDC zijn Amsterdam Airport Schiphol, KLM, Luchtverkeersleiding Nederland, alsmede industrie, universiteiten en kennisinstellingen.

bron/source: www.zakenreis.nl