Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Kabinet stemt in met ontwikkeling luchthaven Lelystad


FD/Dow Jones Nieuwsdienst by Bart Koster 13 Jun.14

AMSTERDAM (Dow Jones)--De ministerraad heeft vrijdagmiddag ingestemd met het ontwerp-luchthavenbesluit van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu voor de ontwikkeling van Lelystad Airport tot commerciele luchthaven, als 'overloopluchthaven' voor Schiphol, als daar de grenzen van de groei worden benaderd.
Lelystad Airport kan zich hierdoor gaan ontwikkelen tot een luchthaven met maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar. Hiermee kan de luchthaven vanaf 2018 stap voor stap een deel van de groei op Schiphol gaan overnemen.

Daarmee wordt volgens het kabinet de mainportfunctie van Schiphol voor Air France-KLM (AF.FR) en SkyTeam-partners versterkt, en kan de luchthaven in Lelystad een impuls geven aan de regionale economie en werkgelegenheid.

Het kabinet volgt met het besluit het door Schiphol Group opgestelde ondernemingsplan voor Lelystad Airport. Schiphol is 100% eigenaar van Lelystad Airport, terwijl Schiphol op zijn beurt weer voor ongeveer 70% eigendom is van de Nederlandse staat.

Veel luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hebben zich tegen de ontwikkeling van Lelystad Airport uitgesproken, omdat de grens van maximaal 510.000 vluchten per jaar nog lang niet in zicht is, en de gefaseerde investering van in totaal EUR90 miljoen verspilling is.


Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com (END) Dow Jones Newswires June 13, 2014 11:44 ET (15:44 GMT)

bron/source: fd.nl/dowjones/220553-1406/kabinet-stemt-in-met-ontwikkeling-luchthaven-lelystad_bron_dow_jones